Business & Finance Παρασκευή 11/11/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Η καλύτερη εβδομάδα από τον Ιούνιο για τον S&P 500 – Κέρδη κοντά στο 6%

Wall Street: Η καλύτερη εβδομάδα από τον Ιούνιο για τον S&P 500 – Κέρδη κοντά στο 6%

Tην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Ιούνιο παρουσίασε ο δείκτης S&P 500 το τελευταίο πενθήμερο, με σημείο αναφοράς τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τα οποία έδειξαν μικρότερη του αναμενομένου αύξηση και πυροδότησαν ελπίδες ότι η Fed θα επιβραδύνει σύντομα τον ρυθμό των επιτοκιακών της αυξήσεων. 

Ο S&P 500 ενισχύθηκε στη σημερινή συνεδρίαση 0,9%, κλείνοντας στις 3.992,93 μονάδες και ανεβάζοντας τα κέρδη του στην εβδομάδα στο 5,9%, στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τις 24 Ιουνίου. Ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,9%, για να κλείσει στις 11.323,33 μονάδες, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αγοράζουν τεχνολογικές μετοχές με την ελπίδα ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις δεν θα συνεχιστουν με τον ίδιο επιθετικό ρυθμό. Ο Dow Jones σημείωσε οριακά κέρδη 0,1% κλείνοντας στις 33.747,86 μονάδες.

Ξεχώρισε η εντυπωσιακή επίδοση του Dow Jones στη συνεδρίαση της Πέμπτης όταν ενισχύθηκε περισσότερες από 1.200 μονάδες, ενώ την ίδια ημέρα ο S&P 500 έκανε άλμα 5,5% και ο Nasdaq 7,4%, στην καλύτερη συνεδρίαση από το 2020 και για τους τρεις δείκτες.  

«Από πλευράς της αγοράς μετοχών, όσο η απειλή των πολύ υψηλότερων επιτοκίων βγαίνει εκτός στόχου, θα απομακρύνεται ένας βασικός πονοκέφαλος για την αγορά», ανέφερε ο Emmanuel Cau της Barclays. 

Οι μετοχές τεχνολογίας κατάφεραν να αντισταθούν στην πτώση των κρυπτονομισμάτων και να μην παρασυρθούν από αυτή, μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου cryptos FTX και την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ. Το bitcoin βούλιαξε 6% και το ether περισσότερο από 7%. Ο κλάδος τεχνολογίας του S&P 500 ενισχύθηκε 10% τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Απρίλιο του 2020. Η μετοχή της Amazon ενισχύθηκε περισσότερο από 4%, ενώ του μητρικού ομίλου της Google, Alphabet κατά 2,6%. 

Σε άνοδο και οι μετοχές εταιρειών καζίνο από τη στιγμή που η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα άρει μέρος από τα περιοριστικά της μέτρα, μειώνοντας το διάστημα καραντίνας για τους ξένους ταξιδιώτες κατά δύο ημέρες. Η μετοχή της Wynn Resorts και της Las Vegas Sands ενισχύθηκε περισσότερο από 8% και 6% αντίστοιχα. 

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones ενισχύθηκε 4%, ενώ ο Nasdaq περισσότερο από 8%, με το τελευταίο πενθήμερο να σηματοδοτεί την επιστροφή του ράλι σε μία ωστόσο bear market που άρχισε στα μέσα Οκτωβρίου αλλά σταμάτησε τις τελευταίες εβδομάδες. Ο S&P 500 ενισχύεται τώρα 14% από το χαμηλό της bear market, παρότι από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφει απώλειες 16%. 

«Η χθεσινή άνοδος ήταν αξιοσημείωτη, ήταν εντυπωσιακή, ήταν ιστορικά σημαντική, αλλά ήταν διάρκειας μίας ημέρας. Ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός. Και είναι φυσικό να μην μπορούμε να εναποθέσουμε πολλές ελπίδες όταν εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μία άκρως μεταβλητή περίοδο με πολλές προκλήσεις όσον αφορά στο μακροοικονομικό περιβάλλον», ανέφερε ο Bill Merz της αμερικανικής Bank Wealth Management.

Ωστόσο, ο Chris Verrone της Strategas προειδοποιεί τους επενδυτές να μην επιστρέψουν στους πρωταγωνιστές της «παλαιάς αγοράς», όπως η τεχνολογία, υποστηρίζοντας ότι παραμένουν «πληγωμένοι» παρά το ράλι αυτής της εβδομάδας. 

«Eίναι τόσο δελεαστικό να θέλουμε να επιστρέψουμε στους “παλαιούς ηγέτες”, στις τεχνολογικές, όπως η Apple. Πιστεύω ότι θα ήταν μεγάλο λάθος», λέει ο Verrone, ο οποίος αντ΄αυτού συστήνει τομείς που παρουσιάζουν ήδη υψηλότερες επιδόσεις το 2022, όπως ενέργεια και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε αυτή της Citigroup, η οποία ενισχύθηκε περισσότερο από 10% τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις. Σήμερα κατέγραψε άνοδο 3,7% μετά τα κέρδη 6,8% της προηγούμενης συνεδρίασης, παρά το γεγονός ότι η τράπεζα ανακοίνωσε σχέδιο εξόδου τουλάχιστον από 13 αγορές. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News