Business & Finance Παρασκευή 11/11/2022, 16:18
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Ράλι των τιμών μετά χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα

Πετρέλαιο: Ράλι των τιμών μετά χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα

Σε ράλι έχουν επιδοθεί οι τιμές του πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση ότι οι υγειονομικές αρχές της Κίνας αποφάσισαν τη χαλάρωση κάποιων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Η Κίνα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο όγκο εισαγωγών του ορυκτού καυσίμου στον κόσμο.  

Περί τις 16:15 η τιμή του μπρεντ ενισχύεται κατά 2,70% ήτοι 2,55 δολάρια, στα 96,19 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που αυτή του αργού σημειώνει άνοδο περί του 3,10% ή 2,70 δολάρια, στα 89,18 δολάρια το βαρέλι. 

Σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα, η χαλάρωση των μέτρων στην Κίνα περιλαμβάνει τη μείωση του χρόνου για όσους μπαίνουν σε καραντίνα που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα ή για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες στις δύο ημέρες. Παράλληλα, πλέον δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο στις αεροπορικές εταιρείες οι οποίες θα μεταφέρουν επιβάτες θετικούς στον κορωνοϊό. 

Όπως επισημαίνει η Commerzbank, «τα πρώτα μικρά βήματα προς τη χαλάρωση των μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κινεζική κυβέρνηση σήμερα το πρωί, επέτρεψαν στις τιμές του πετρελαίου να κινηθούν ανοδικά εκ νέου, αν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απόκλιση από την αυστηρή πολιτική της χώρας για μηδενικά κρούσματα κατά τη γνώμη μας». 

Στο σημερινό θετικό κλίμα στην αγορά πετρελαίου, έχουν συμβάλει και τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο που έδειξαν επιβράδυνσή του. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει επίσης την επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Στήριξη επίσης βρήκαν σήμερα οι τιμές από το αποδυναμωμένο δολάριο, του οποίου ο δείκτης που το μετρά έναντι έξι ισχυρών νομισμάτων υποχωρεί κατά 1,30% στις 106,81 μονάδες. Όταν το αμερικανικό νόμισμα αποδυναμώνεται το πετρέλαιο καθίσταται φθηνότερο για τους αγοραστές που διαπραγματεύονται με άλλο νόμισμα. 

Παρά το σημερινό ράλι, οι τιμές οδεύουν για να κλείσουν την εβδομάδα με απώλειες καθώς στη διάρκειά της ξεπρόβαλαν ανησυχίες αναφορικά με την αύξηση των αποθεμάτων του ορυκτού καυσίμου στις ΗΠΑ, όπως και για τη ζήτηση στην Κίνα. 

Πέραν της τηλεργασίας η οποία περιορίζει τις μετακινήσεις και τη ζήτηση για τα καύσιμα, υποτονικές είναι και οι τουριστικές μετακινήσεις από τη στιγμή που οι ταξιδιώτες φοβούνται μην τεθούν υπό των αυστηρό περιορισμό της καραντίνας, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της ANZ Research. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΒΔ Ευρώπη: Σε ναδίρ τα αποθέματα ντίζελ την Άνοιξη

Πώς η αμόλυβδη έγινε ξανά ακριβότερη από το πετρέλαιο κίνησης

Με έκτακτο φόρο απειλεί ο Μπάιντεν εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν δεν σταματήσουν την κερδοσκοπία πολέμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News