Business & Finance Πέμπτη 10/11/2022, 16:07
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Μεταβολή και πλώρη για τις 900 μονάδες

Χρηματιστήριο: Μεταβολή και πλώρη για τις 900 μονάδες

Αναστροφή πορείας έκανε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε σχέση με το πρωί και τις απώλειες που σημείωνε. Η αλλαγή αυτή κατεύθυνσης έφερε το ελληνικό χρηματιστήριο ελαφρώς υψηλότερα από την έναρξη του 2022 (898,84) και μάλιστα κατάφερε στιγμιαία να υπερπηδήσει το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Μπορεί το πρωί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, ωστόσο μετά το μεσημέρι η τάση αυτή άρχισε να αλλάζει. Καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο, τα οποία και επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat για σημαντική επιβράδυνσή του. Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές καταναλωτή επιβραδύνθηκαν στο 9,1%, από 12% τον Σεπτέμβριο (η Eurostat εκτιμάει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 9,8% από 12,1%). 

Πέραν του πληθωρισμού σήμερα είναι μια ημέρα εξόχως σημαντική , καθώς ανακοινώθηκε επίσημα η έναρξη ερευνών για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα και Νότια της Κρήτης.

Έπεσε και το εμπόδιο των 900 μονάδων

Ο Γενικός Δείκτης με την άνοδο της τάξεως του 0,89% που σημειώνει ανέβηκε στις 899,77 μονάδες και πέρασε σε θετικό έδαφος για το 2022. Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συντελείται η αναρρίχηση αυτή καθώς το ίδιο είχε συμβεί και τον Αύγουστο, ωστόσο στη συνέχεια ακολούθησε ένας καταστροφικός Σεπτέμβριος στη διάρκεια του οποίου οι ανησυχίες για τον ερχομό ύφεσης και στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζας ταρακούνησαν συθέμελα τις αγορές. Στις 900 μονάδες το χρηματιστήριο βρέθηκε και στις 6 Ιουνίου ωστόσο και τότε το επίπεδο αυτό σηματοδότησε την έναρξη ενός καθοδικού κύκλου. Αν η σημερινή θα είναι η τρίτη και φαρμακερή θα διαπιστωθεί στο βάθος του χρόνου.

Ο τζίρος έχει αγγίξει τα 38 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκςο συναλλαγών έχει ανέλθει στα 13 εκατ. μετοχές. Κέρδη της τάξεως του 0,56% και του 0,86% εμφανίζουν οι Δείκτες Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά 1,16%. 

Αρκετά έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί αναφορικά με την εικόνα των μετοχών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Επί του παρόντος ξεχωρίζουν οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα και Πειραιώς με κέρδη 2,75% και 2% και ακολουθούν ΕΛΠΕ (+1,62%) και Σαράντης (+1,61%).

Mytilineos, Quest και Ελβαλχαλκόρ οι μοναδικές μετοχές με απώλειες μεταξύ 0,53% και 0,14%.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΤΕ: Αυξημένος ο τζίρος το γ’ τρίμηνο – Τι προβλέπει για το σύνολο του έτους

ΤΙΤΑΝ: Αύξηση πωλήσεων και EBITDA στο εννεάμηνο

Υδρογονάνθρακες: Ξεκίνησαν οι έρευνες ανάμεσα σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News