Business & Finance Δευτέρα 7/11/2022, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλά επτά εβδομάδων – Στήριγμα από τον ταξιδιωτικό κλάδο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλά επτά εβδομάδων – Στήριγμα από τον ταξιδιωτικό κλάδο

Σε ύψη άνω των επτά εβδομάδων έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η άνοδος του κλάδου ταξιδίων και τεχνολογίας αντιστάθμισε τις πτωτικές πιέσεις από τις εταιρείες πολυτελών ειδών που είναι τα μέγιστα εκτεθειμένες στην κινεζική αγορά.

Ο δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,3%, διευρύνοντας τα κέρδη του μετά και την τρίτη διαδοχική εδομάδα ανόδου. Τα κέρδη της Flutter Entertainment και της Ryanair κατά 4,2% και 3,8% αντίστοιχα ώθησαν τον κλάδο ταξιδίων και ψυχαγωγίας της Ευρώπης σε υψηλό τριμήνου, καταγράφοντας άνοδο 1,6%. 

Την ίδια στιγμή, οι ιρλανδικές μετοχές κατέγραψαν κέρδη 1,9%, χάρη στις εντυπωσιακές επιδόσεις της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair, η οποία ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα στην ιστορία της μετά φόρων κέρδη πρώτου εξαμήνου και γνωστοποίησε ότι θα επιστρέψει φέτος στα προ του κορωνοϊού επίπεδα όσον αφορά στα ετήσια κέρδη της. 

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις αυριανές ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, για την ανάδειξη του νέου Κογκρέσου. Οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις με τις αγορές και τους αναλυτές να προβλέπουν ένα διηρημένο Κογκρέσο – με τους Ρεπουμπλικάνους να κερδίζουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και πιθανόν και τη Γερουσία.

«Εάν υπάρξουν θετικά νέα στην Κίνα όσον αφορά στην άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού και εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, τότε η εξέλιξη αυτή θα είναι θετική για τις ευρωπαϊκές μετοχές», αναφέρουν αναλυτές. 

Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές μετοχές πολυτελών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των LVMH, Pernod Ricard και Hermes International, υποχώρησαν μεταξύ 0,7% και 1,5%. 

Aπό τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Telecom Italia ενισχύθηκε 10,7% καθώς ο κορυφαίος επενδυτής της η Vivendi θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη νέα ιταλική κυβέρνηση για ένα νέο σχέδιο δημιουργίας μίας εθνικής εταιρείας ευρέος φάσματος. Στον αντίποδα, η μετοχή της τράπεζας UniCredit υποχώρησε 1,9%, μετά το δημοσίευσμα ότι υπάρχει ένταση μεταξύ της ΕΚΤ και της διοίκησής της σχετικά με τα σχέδια διανομής του κεφαλαίου της και της παρουσίας της στην Ρωσία. 

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,55%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 6.416,61 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 0,5%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,9%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,25%. 

 

moneyreview.gr 
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News