Business & Finance Πέμπτη 3/11/2022, 20:35
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στην χειρότερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια μηνός

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στην χειρότερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια μηνός

Χαμηλό εβδομάδας δοκίμασαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, από τη στιγμή που η Φέντεραλ Ριζέρβ άφησε να εννοηθεί ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα συνεχιστούν, παρότι ενδέχεται να κατεβάσει ταχύτητα στις επόμενες συνεδριάσεις.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,9%, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων με τον κλάδο τεχνολογίας, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις επιτοκιακές αυξήσεις και του real estate να υποχωρούν 2,3% και 2,9% αντίστοιχα. 

Ενώ οι περισσότεροι τομείς κατέγραψαν πτώση, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές πήγαν κόντρα στο ρεύμα, παρουσιάζοντας κέρδη 0,4% και 0,2% αντίστοιχα. 
  
«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ απέκλεισε στροφή στη νομισματική πολιτική ακόμη και όταν η οικονομία επιβραδύνεται, το να παραμένει στις επιτοκιακές αυξήσεις, αυτό είνια λίγο πιο επιθετικό απ΄ό,τι περίμενε η αγορά», αναφέρει ο Patrick Armstrong, επικεφαλής επενδύσεων της Plurimi Wealth.

Σήμερα, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, προειδοποιώντας ότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πιο περατεταμένη ύφεση σε σχέση με αυτή του 2008, που θα μπορούσε να κρατήσει και τα επόμενα δύο χρόνια. 

Oι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών σημείωσαν άνοδο επί τρεις συνεδριάσεις στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων, με στήριγμα τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Ωστόσο, έκτοτε τα οικονομικά στατιστικά έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης διολισθαίνει σταδιακά σε ύφεση. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Flutter Entertainment υποχώρησε 5,5%, αφότου οι χρηματοοικονομικές αρχές της Αυστραλίας ζήτησαν από την εταιρεία τη διενέργεια ελεγκτικολογιστικής έρευνας στη Sportsbet, τη μεγαλύτερη online εταιρεία στοιχημάτων της χώρας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Flutter. H πτώση της μετοχής της άσκησε πιέσεις σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό κλάδο ταξιδίων και ψυχαγωγίας, που σημείωσε απώλειες 1,6%.  

Ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,95%, με τον γαλλικό CAC 40 να καταγράφει απώλειες 0,54%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,62%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,43%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 1,25%.

 

moneyreview.gr
 
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News