Business & Finance Παρασκευή 28/10/2022, 20:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Μικτά πρόσημα στα χρηματιστήρια

Ευρώπη: Μικτά πρόσημα στα χρηματιστήρια

Απουσία ξεκάθαρης κατεύθυνσης ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης της EKT στην οποία αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη διαδοχική φορά. Με τη Wall Street σε ανοδικό ράλι, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν σήμερα Παρασκευή με σχετικά ήπιες μεταβολές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,14%, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκλεισε με άνοδο 0,24%, υψηλότερα στο +0,46% ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση αυτό του Παρισιού, ενώ Λονδίνο και Μιλάνο κατέγραψαν απώλειες της τάξεως του 0,37% και 0,27% αντίστοιχα.

«Έχουμε δει μια αλλαγή στάσης αναφορικά με τις κεντρικές τράπεζες και το βλέπω ως επιβράδυνση για το πώς θα καθορισθούν τα επιτόκια», αναφέρει ο Τζος Μάχονι, αναλυτής αγοράς στην IG Group. «Είναι ένα ερωτηματικό για το πόσο καιρό θα μείνουμε στα υψηλά επίπεδα, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σταθερός στο μέλλον», συμπληρώνει.

Τα σημερινά προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της Γερμανίας έτρεξε με ρυθμό 1,1% το γ΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση και 0,3% εν συγκρίσει με το β΄ τρίμηνο. Το γαλλικό ΑΕΠ από την άλλη σε τριμηνιαία βάση κατέγραψε ανάπτυξη 0,2%, ενώ ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση σημείωσε άνοδο 6,2%.

Παρά τις ανησυχίες, ο STOXX 600 σημείωσε την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του σε επτά μήνες με άνοδο 3,7%, καθώς οι προσδοκίες για βραδύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και τα καλύτερα από το αναμενόμενο εταιρικά αποτελέσματα για το γ΄ τρίμηνο συνέβαλαν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος.

Σχεδόν οι μισές από τις εταιρείες οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον πανευρωπαϊκό δείκτη έχουν δημοσιεύσει μέχρι στιγμής τα αποτελέσματά τους, με το 20% εξ αυτών να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σηματοδοτώντας μια υγεία εικόνα, σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News