Business & Finance Τρίτη 29/12/2020, 19:51
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε ιστορικά χαμηλά οι βρετανικές αποδόσεις

Σε ιστορικά χαμηλά οι βρετανικές αποδόσεις

Νέα μεγάλη αποκλιμάκωση σημείωσαν οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων, μετά την χθεσινή αργία και την εορτή των Χριστουγέννων στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, εν μέσω έντονων ανησυχιών για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, παρά τους εμβολιασμούς που έχουν αρχίσει τόσο στη Βρετανία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η απόδοση του διετούς βρετανικού άγγιξε νέο ιστορικό χαμηλό στο -0,17% με πτώση άνω των έξι μονάδων βάσης, ενώ η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 0,207%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Δεκεμβρίου, αλλά απέχει αρκετά από το ιστορικό χαμηλό του 0,074% που άγγιξε στην αρχή της πανδημίας το Μάρτιο.

Οι οικονομολόγος της Nomura, Τζορτζ Μάκλεϊ, ανέφερε ότι η συμφωνία για το Brexit είχε ήδη προεξοφληθεί από την αγορά πριν ακόμη ανακοινωθεί, οπότε αυτό που επηρέασε την αγορά ήταν τα νούμερα της . Τη Δευτέρα, η Βρετανία ανακοίνωσε το μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων από τότε που άρχισε η πανδημία και ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας ανέφερε ότι χρειάζονται νέοι πιο αυστηροί περιορισμοί για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.

Το βρετανικό think tank, Resolution Foundation προειδοποίησε ότι πιο αυστηροί περιορισμοί σημαίνουν ότι η συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας θα είναι 6% μεγαλύτερη από το Μάρτιο από αυτή που είχε προβλέψει η κυβέρνηση το Νοέμβριο και απηύθυνε έκκληση για περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης. 

Στις αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, το κλίμα παραμένει ιδιαίτερα υποτονικό εν μέσω εορταστικής περιόδου, με περιορισμένο όγκο συναλλαγών. Η Ιταλία μόνο άντλησε 6,5 δισ.ευρώ από την έκδοση εντόκων έξι μηνών με την απόδοσή τους στο νέο ιστορικό χαμηλό του -0,520%. 

Απραξία και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, καθώς στην ΗΔΑΤ καταγράφησαν συναλλαγές αξίας μόλις 2 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούσαν έντοκα γραμμάτια. Η απόδοση του 10ετούς στο 0,62% και του πενταετούς στο 0,08%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News