Business & Finance Πέμπτη 27/10/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Αγορά δύο ταχυτήτων – Πάνω από τις 32.000 μονάδες ο Dow, υπό πίεση η τεχνολογία

Wall Street: Αγορά δύο ταχυτήτων – Πάνω από τις 32.000 μονάδες ο Dow, υπό πίεση η τεχνολογία

Με άνοδο έκλεισε τη συνεδρίαση ο Dow Jones στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, που άφησαν παράλληλα να εννοηθεί και υποχώρηση του πληθωρισμού, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές που συνδέονται με τις προοπτικές της οικονομίας. 

Ο Dow ενισχύθηκε 194,17 μονάδες ή 0,6% για να κλείσει στις 32.033,28 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, καθοδηγούμενος από τις μετοχές των McDonald’s, Caterpillar και Honewell, από τη στιγμή που ανακοίνωσαν καλύτερα του αναμενομένου τριμηνιαία κέρδη. Μάλιστα προς στιγμή, ο δείκτης παρουσίαζε κέρδη της τάξης των 550 μονάδων.

Ωστόσο, ο S&P 500 υποχώρησε 0,6% κλείνοντας στις 3.807,30 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1,6%, στις 10.792,67 μονάδες, καθώς τα αποτέλεσμα του μητρικού ομίλου του Facebook, Meta, και των άλλων μεγάλων της τεχνολογίας άσκησαν έντονες πιέσεις στους δύο δείκτες. 

Το θετικό είναι ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,6% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για ανάπτυξη 2,3%, ενώ ο επιμέρους δείκτης που παρακολουθεί το κόστος διαβίωσης και προσαρμόζεται στις αλλαγές των καταναλωτικών συνηθειών, ενισχύθηκε 4,1% στο τρίμηνο, χαμηλότερα των εκτιμήσεων για 5,3%. Πολύ περισσότερο, ο επιμέρους δείκτης στα στοιχεία για το ΑΕΠ που παρακολουθεί το βασικό πληθωρισμό διαμορφώθηκε στο 4,2%, πολύ χαμηλότερα από το 7,3%.  

«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ έδωσαν το έναυσμα για αγορές. Αυτό αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι ενδεχομένως τα χειρότερα για τον πληθωρισμό έχουν παρέλθει», αναφέρει ο Cliff Hodge, αναλυτής της Cornerstone Wealth.

Ωστόσο, ο τεχνολογικός τομέας ήταν ο «αδύναμος κρίκος», με τη μετοχή της Meta να υποχωρεί περίπου 30%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2016, καθώς οι εξασθενημένες προβλέψεις της για το τέταρτο τρίμηνο απογοήτευσαν τους επενδυτές. Η εταιρεία γνωστοποίησε ότι περιμένει ότι θα χάσει ακόμη περισσότερα χρήματα το επόμενο έτος από το metaverse, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές να υποβαθμίσουν το στόχο για τη μετοχή της. 

«Πέταξαν» 550 δισ.δολάρια από τις Big Tech

Αυτή την εβδομάδα «έκαναν φτερά» 550 δισ.δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών, τα τριμηνιαία αποτελέσματα των οποίων έδειξαν ότι έχουν αρχίσει να δέχονται τον αντίκτυπο από τις αυξανόμενες πιέσεις των τιμών και την οικονομική επιβράδυνση. 

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν απρόσμενα εξασθενημένα κέρδη, τα οποία σηματοδοτούν το τέλος της μεγάλης ανάπτυξης που γνώρισαν στη διάρκεια της πανδημίας και διαψεύδουν τις ελπίδες ότι θα μπορούσαν να δείξουν αντοχές στον υψηλό πληθωρισμό και στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Την χαριστική βολή σε αυτή την πίστη της Wall Street έδωσαν τα αποτελέσματα του μητρικού ομίλου του Facebook, Meta, ο οποίος ανακοίνωσε μείωση των περιθωρίων κέρδους από τα εξασθενημένα διαφημιστικά έσοδα και το αυξανόμενο κόστος. 

Alphabet, Amazon, Apple, Meta και Microsoft απώλεσαν 566 δισ.δολάρια από την χρηματιστηριακή τους αξία έως σήμερα Πέμπτη, με αποτέλεσμα η συνολική κεφαλαιοποίησή τους να διαμορφώνεται τώρα στα 6,64 τρισ.δολάρια. Amazon και Apple αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της Wall Street. 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Big Tech: Έχασαν 3 τρισ.δολάρια σε κεφαλαιοποίηση το τελευταίο έτος

Αγορές: Μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις «βλέπουν» τα ομόλογα, ήπιο γύρισμα για τις μετοχές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News