Business & Finance Πέμπτη 27/10/2022, 14:29
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια να κρατήσει τις 860 μονάδες 

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια να κρατήσει τις 860 μονάδες 

Προσπάθεια να κρατήσει τις 860 μονάδες καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, μια προσπάθεια η οποία μετά το πρωινό στάδιο της συνεδρίασης στέφεται από αποτυχία.

Με την ανακοίνωση της ΕΚΤ το μεσημέρι στις 15:15 ώρα Ελλάδος να πλησιάζει, οι πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν ενταθεί ελαφρώς και κάπως έτσι χάθηκαν οι 860 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης διαγράφοντας 0,34% έχει υποχωρήσει στις 859,74 μονάδες, έχοντας περάσει και από τις 857 μονάδες. Ο τζίρος είναι και σήμερα περιορισμένος στα 15 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να έχει διαμορφωθεί στα 4 εκατ. μετοχές. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης καταγράφει πτώση της τάξεως του 0,53%, ενώ οριακά υπό του μηδενός διαπραγματεύεται αυτός της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. Απώλειες 0,30% σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, τη χειρότερη εικόνα παρουσιάζουν οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα (-1,70%), Jumbo (-1,36%), Ελλάκτωρ (-1,18%), ΕΥΔΑΠ (-1,15%), Aegean (-1,12%).

Στην αντίπερα όχθη, η μετοχή του ΟΛΠ με άλμα 2,98%, ενώ ξεχωρίζει και αυτή του ΑΔΜΗΕ με άνοδο της τάξεως του 1,31%.

Πιέσεις και στην Ευρώπη

Σε πτώση βρίσκονται και τα κυριότερα χρηματιστήρια, με αυτό του Λονδίνου να κρατάει αντιστάσεις και να καταγράφει κέρδη περί του 0,20%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 χάνει 0,70% όσο και το χρηματιστήριο του Μιλάνου. Χαμηλότερα πέριξ του -0,90% περιηγούνται τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. 

Εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ 

Μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Εκείνο που περιμένουν με ενδιαφέρον οι παράγοντες της αγοράς, είναι η καθοδήγηση που θα δοθεί τόσο για τις αγορές των ομολόγων και την επανεπένδυση των τίτλων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να αναδύονται φωνές που κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ισολογισμού της. 

Επιπλέον, ένα θέμα που απασχολεί τους αναλυτές και τους επενδυτικούς κύκλους έχει να κάνει με τη φθηνή χρηματοδότηση που παρέχει η ΕΚΤ προς τις τράπεζες με μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θέλουν να αποτρέψουν τις τράπεζες να επιστρέφουν τη φθηνή αυτή χρηματοδότηση η οποία τους χορηγείται προκειμένου να διοχετευθεί μέσω δανείων στην οικονομία, στην ΕΚΤ με τη μορφή αποθεματικών ούτως ώστε αποκομίζουν κέρδη από τα επιτόκια που είναι επί της παρούσης υψηλότερα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Διπλασιάζει τα επιτόκια στα υψηλά δεκαετίας

Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου μπαίνουν στην Παγκρήτια Τράπεζα

Eurobank Equities: Υποτιμημένες οι ελληνικές τράπεζες – Αναβαθμίζει τις τιμές στόχους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News