Business & Finance Δευτέρα 24/10/2022, 21:58
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Τι περιμένουν οι επενδυτές από τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου

Wall Street: Τι περιμένουν οι επενδυτές από τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου

Αυτή είναι μία μεγάλη εβδομάδα για τους επενδυτές στις αγορές μετοχών. 

Αρκετές από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις ανακοινώνουν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου – πρόκειται για την πιο έντονη σε αποτελέσματα εβδομάδα για τις ανακοινώσεις τρίτου τριμήνου. Όμως γιατί τα αποτελέσματα αυτά έχουν τόσο μεγάλη σημασία για τους επενδυτές;

Σκεφτείτε τα αποτελέσματα ως μια «κάρτα αναφοράς» των εταιρειών

Τα αποτελέσματα είθισται να είναι συνώνυμο του «κέρδους». Μετά το τέλος κάθε ημερολογιακού τριμήνου, οι εισηγμένες εταιρείες ανακοινώνουν τα κέρδη, τα έσοδα και άλλες μετρήσεις απόδοσης στους μετόχους και στους αναλυτές.

Θα μπορούσε να μοιάζει με «κάρτα αναφοράς» της εταιρείας, δήλωσε ο John Butters, ανώτερος αναλυτής κερδών στο FactSet. Η περίοδος ανακοινώσεων των κερδών κρατά γενικά δύο έως πέντε εβδομάδες μετά το τέλος του τριμήνου, σύμφωνα με τον αναλυτή.

Περίπου 20% των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 επιχειρήσεων έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με τη FactSet. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσουν τα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, όπως ο μητρικός όμιλος του Google, Alphabet, Microsoft, o μητρικός όμιλος του Facebook Meta, Apple και Amazon, καθώς και επιχειρήσεις όπως Boeing, Coca-Cola, Comcast, Ford, General Motors, Intel, JetBlue, Kraft Heinz, Mattel, McDonald’s, Southwest και UPS.

Τα κέρδη μπορούν να καθοδηγήσουν την τιμή μετοχής 

Τα εταιρικά κέρδη αποτελούν τη βασική κατευθυντήρια γραμμή της πορείας των μετοχών. Οι εταιρείες μπορούν να επανεπενδύσουν τα κέρδη τους προκειμένου να φέρουν μεγαλύτερη ανάπτυξη στην επιχείρηση ή να επιστρέψουν τα κέρδη στους μετόχους ως μερίσματα. Ακόμη και υγιείς εταιρείες μπορεί μερικές φορές να αναφέρουν μείωση των τριμηνιαίων κερδών, αλλά η σταθερή αύξηση των κερδών γενικά σχετίζεται με υψηλότερη τιμή της μετοχής μακροπρόθεσμα.

«Η αγορά κοιτάζει πάντα μπροστά. Αυτό που αναφέρουν οι εταιρείες τώρα είναι κάπως σαν ένας αντικατοπτρισμός τους σε καθρέφτη», σημειώνει ο Butters.

Οι εταιρείες που εκπλήσσουν προς τα κάτω ή προς τα πάνω μπορεί να δουν βραχυπρόθεσμες κινήσεις – πτώση κατά περίπου 2% και αύξηση 1%, αντίστοιχα, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη FactSet. Η μέτρηση αυτή αφορά τις τιμές μετοχών του δείκτη S&P 500 τις δύο ημέρες πριν και μετά την ανακοίνωση των κερδών.

«Η καθοδήγηση είναι ένα από τα κομβικά σημεία για τους επενδυτές»

Εκτός από τα αποτελέσματα μίας εταιρείας, δίδονται στη δημοσιότητα και προβλέψεις για τις μελλοντικές επιχειρηματικές και οικονομικές συνθήκες.

Αυτή η μελλοντική καθοδήγηση είναι γενικά οι πιο ενδιαφέρουσα πληροφορία για τους επενδυτές – ειδικά σε μια εποχή που ο πληθωρισμός κυμαίνεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, η Φέντεραλ Ριζέρβ αυξάνει επιθετικά το κόστος δανεισμού και ορισμένοι αναλυτές βλέπουν μια ύφεση.

«Δεδομένης όλης της αβεβαιότητας … η καθοδήγηση είναι ένα από τα κεντρικά σημεία για τους επενδυτές αυτή την περίοδο», είπε ο Butters.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News