Business & Finance Δευτέρα 24/10/2022, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κεντρικές τράπεζες και Βρετανία έφεραν κέρδη

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κεντρικές τράπεζες και Βρετανία έφεραν κέρδη

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω προσδοκιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων, την ώρα που οι επενδυτές καλοσώρισαν τη νίκη του Ρίσι Σούνακ και έχουν στρέψει την προσοχή τους στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,4%, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια εβδομάδας, με τον κλάδο κοινής ωφελείας, μίντια, ταξιδίων και ψυχαγωγίας να καθοδηγούν τα κέρδη. 

«Παρότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της Fed έχουν αρχίσει να εξετάζουν το επιβράδυνσης των επιτοκιακών αυξήσεων, μία τέτοια προοπτική θα εξαρτηθεί από την κάμψη του πληθωρισμού και την αποθέρμανση της αγοράς απασχόλησης. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα μακροοικονομικά», αναφέρει ο Μαρκ Χέφελε, επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management.

«Πιστεύουμε ότι οι πλήρεις επιπτώσεις της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής για την οικονομία και τα εταιρικά κέρδη δεν έχουν πλήρη αποτυπωθεί ακόμη στις προβλέψεις μας, γεγονός που μπορεί να μας απογοητεύσει».

Η εκλογή του Ρίσι Σούνακ έχει απομακρύνει από την αγορά ένα μέρος της νευρικότητας ως προς τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας, χωρίς ωστόσο να εξαλείφει την αβεβαιότητα και το βάρος των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,6%. 

«Η μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη πορεία της αγοράς θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λάβει ο νέος πρωθυπουργός, όμως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η εκλογή και μόνο του Σουνάκ είναι καθησυχαστική.

Από τα υπόλοιπα επιμέρους ταμπλό, ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 1,58%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 1,6%. 

Από τις μετοχές, αυτή της ολλανδικής τεχνολογικής Prosus βούλιαξε 17,3% ακολουθώντας την εξασθένηση των τεχνολογικών γιγάντων στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, από τη στιγμή που η συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο πρόσωπο του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ μετά και την εξασφάλιση της τρίτης θητείας του δημιουργεί ανησυχίες για τις προοπτικές του ιδιωτικού τομέα.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News