Business & Finance Δευτέρα 24/10/2022, 13:59
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κρατάει την ανοδική ορμή ανεβάζοντας ταχύτητα

Χρηματιστήριο: Κρατάει την ανοδική ορμή ανεβάζοντας ταχύτητα

Ανοδικά συνεχίζει να κινείται στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών και μάλιστα έχει ανεβάσει στροφές σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε το πρωί. Η πρωινή συγκράτηση έχει δώσει τη θέση της στις αγορές και κάπως έτσι το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται να έχει υπερπηδήσει τη ζώνη των 860 μονάδων, καθώς και στην Ευρώπη οι δείκτες παρουσιάζουν αισθητά κέρδη.

Χαμηλός τζίρος

Παρά το γεγονός ότι ο τζίρος εξακολουθεί στη Λεωφόρο Αθηνών να κινείται στα μετριοπαθή επίπεδα, ουδόλως επηρεάζει την ανοδική αντίδραση της ελληνικής αγοράς (21 εκατ. ευρώ με όγκο συναλλαγών στα 8 εκατ. μετοχές).

Ο Γενικός Δείκτης με την άνοδο περί του 0,90% που σημειώνει έχει αναρριχηθεί στις 863 μονάδες και στο υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Αυγούστου, που συνιστά και το υψηλότερο για το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο για το τρέχον έτος.

Παρόμοιο ποσοστό θετικής μεταβολής παρουσιάζουν και οι Δείκτης Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, με τον τραπεζικό δείκτη να διαπραγματεύεται χαμηλότερα στο +0,56%.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, οι μετοχές των ΔΕΗ και Mytilineos έχουν πάρει προβάδισμα με άνοδο 3,18% και 2,20% αντίστοιχα, παίρνοντας τα ηνία από αυτή της Aegean (+1,18%) η οποία νωρίτερα είχε αγγίξει το +2,50%. Ξεχωρίζουν επίσης ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil με κέρδη 1,74% και 1,53% αντίστοιχα.

Πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Σαράντης καθώς διαγράφει 2,45%, ενώ ήπιες είναι οι απώλειες στις μετοχές των Lamda, ΟΛΠ και Πειραιώς.

Η Ευρώπη

Με αισθητά κέρδη κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, εν αναμονή της επερχόμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη, αλλά και της πιθανής έλευσης του Ρίσι Σούνακ στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου αντιδράσει συντηρητικά με οριακή άνοδο 0,16%.

Απεναντίας ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύεται κατά 1,31%, όσο περίπου κινούνται ανοδικά και τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο.

Η ΕΚΤ

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου την ερχόμενη Πέμπτη η ΕΚΤ θα προχωρήσει με μια αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, διαμορφώνοντας το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 1,50%, από 0,75% επί της παρούσης.

Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών η οποία πλέον είναι συντεταγμένη έχει προκαλέσει στις αγορές και δη στα χρηματιστήρια μεγάλες απώλειες το προηγούμενο διάστημα.

Πλέον οι οικονομίες έχουν μπει σε τροχιά αύξησης του κόστους δανεισμού, το οποίο επηρεάζει και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, αυτό που κυριαρχεί ανά τον κόσμο είναι το ενδεχόμενο ύφεσης, καθώς ο πληθωρισμός ίπταται και η αντιμετώπισή του από τις κεντρικές τράπεζες με την αύξηση των επιτοκίων εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που σιγοβράζει.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Πότε θα σταματήσουν οι μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων

Βρετανία: Πάρτι στα ομόλογα – Οι προσδοκίες για τον Σούνακ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News