Business & Finance Κυριακή 23/10/2022, 11:15
ΑΓΟΡΕΣ

Aγορά ομολόγων: Δεν βλέπει τέλος στην χειρότερη αναστάτωση από την κρίση του 2007

Aγορά ομολόγων: Δεν βλέπει τέλος στην χειρότερη αναστάτωση από την κρίση του 2007

Για τους traders στην αγορά κρατικών ομολόγων, η άνοδος των αποδόσεων των 10ετών αμερικανικών δεν ήταν δύσκολο να προβλεφθεί. Είναι όμως οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις που προκαλούν αναστάτωση. 

Η μεγαλύτερη στον κόσμο αγορά κρατικού χρέους ταλανίζεται αυτή τη στιγμή από την πιο παρατεταμένη περίοδο μεταβλητότητας από το 2007 όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, σε μία εξέλιξη που έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τη σταθερότητα που έφερε η μακρά περίοδο των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων. Και η αβεβαιότητα αυτή δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα: ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, η Φέντεραλ Ριζέρβ αυξάνει τα επιτόκιά της με ραγδαίο ρυθμό και η Wall Street δυσκολεύεται να αποτιμήσει το μέγεθος των αντοχών της αμερικανικής οικονομίας. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι διαχειριστές κεφαλαίου δεν βλέπουν καμία ανάπαυλα από αυτή την αναταραχή. 

«Η μεταβλητότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων θα παραμείνει υψηλή για τους επόμενους έξι έως 12 μήνες», αναφέρει η Anwiti Bahuguna, διαχειρίστρια κεφαλαίου στη Columbia Threadneedle. Η ίδια υποστηρίζει ότι η Fed θα διακόψει τις επιτοκιακές αυξήσεις το επόμενο έτος για να τις ξαναρχίσει εάν η οικονομία αποδειχθεί ισχυρότερη του αναμενομένου. 

Elevated Treasury market volatility seen persisting until inflation subsides
 
 

Αυτή η υψηλή μεταβλητότητα έχει οδηγήσει πολλούς αγοραστές στο περιθώριο, στερώντας την ρευστότητα σε μία αγορά που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Την Πέμπτη, η Bank of America προειδοποίησε ότι η ρευστότητα της αμερικανικής αγοράς κρατικών ομολόγων έχει παρουσιάσει τη μεγαλύτερη επιδείνωση από το Μάρτιο του 2020, γεγονός που την κάνει πολύ ευάλωτη σε πιστωτικό γεγονός. 

Αφού υποχώρησαν από τον Ιούνιο έως τις αρχές Αυγούστου, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη καθώς ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982 με την αγορά εργασίας να παραμένει ισχυρή. Τα τελευταία στοιχεία ισχυροποιούν τις προβλέψεις ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της κοντά στο 5% έως τις αρχές του επόμενου έτους από το σημερινό επίπεδο του 3% έως 3,25%.  

Τα στοιχεία που ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα δεν πρόκειται να αλλάξουν την αντίληψη αυτή. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τις ατομικές καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες εκτιμάται ότι αυξήθηκαν 6,3% το Σεπτέμβριο, ενώ η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1% στο τρίτο τρίμηο. 

Την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει στην τέταρτη διαδοχική αύξηση των 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση στις 2 Νοεμβρίου έχει πυροδοτήσει ερωτήματα για το πού οδεύει η νομισματική πολιτική το επόμενο έτος. Έχει ανοίξει αυτή τη στιγμή μία μεγάλη συζήτηση για το πού τελικά θα φθάσουν τα επιτόκια και για το εάν θα οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση. 

Η αβεβαιότητα αυτή αποτυπώνεται στις ομολογιακές αποδόσεις – την Παρασκευή το κόστος δανεισμού στην αμερικανική διετία εκτινάχθηκε αρχικά στα ύψη κοντά στο 4,33% για να υποχωρήσει εν συνεχεία 16 μονάδες βάσης, μετά το δημοσίευμα της WSJ ότι η Fed πιθανόν να επιβραδύνει τον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων μετά τον επόμενο μήνα. 

«Εάν κάνει μία παύση αφότου τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείξουν αποκλιμάκωση και η οικονομία επιβραδυνθεί, τότε η μεγαβλητότητα της αγοράς θα περιοριστεί. Την ημέρα που η Fed θα κάνει παύση, θα μειωθεί και η μεταβλητότητα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε στα χαμηλά επίπεδα της δεκαετίας του 2010», σημειώνει ο Steve Bartolini, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της T.Rowe Price. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στο 100% η πιθανότητα ύφεσης, δείχνει το μοντέλο του Bloomberg

Reuters: Το Νόμπελ του Μπερνάνκι για τις τραπεζικές κρίσεις και το επόμενο επεισόδιο

Αγορές: Η «αιμορραγία» των 36 τρισ. δολαρίων σε 5 γραφήματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News