Business & Finance Παρασκευή 21/10/2022, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση στη συνεδρίαση – Κέρδη 1,3% στην εβδομάδα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση στη συνεδρίαση – Κέρδη 1,3% στην εβδομάδα

Mε πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση εν μέσω ανησυχιών ότι οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη θα συνεχίσουν την επιθετική νομισματική πολιτική τους, ενώ τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα ορισμένων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Adidas, ενέτειναν τις ανησυχίες για ύφεση. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,6%, παρότι σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε περίπου 1,3%. Σύμφωνα με αναλυτές, η μικρής διάρκειας άνοδος που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα έχει να κάνει με τις υπερβολικές ρευστοποιήσεις του προηγούμενου μηνός. Δεδομένης ωστόσο της αβεβαιότητας που υπάρχει τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για το επίπεδο στο οποίο θα κορυφωθούν τα επιτόκια, οι αγορές θα παραμείνουν υπό πίεση. 

Η εταιρεία social media Snap προκάλεσε νέα αναστάτωση σήμερα όταν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις προοπτικές τέταρτου τριμήνου εξαιτίας του πλήγματος που έχουν υποστεί τα διαφημιστικά της έσοδα από τον πληθωρισμό. 

Σε πτώση άνω του 9% και η μετοχή της Adidas αφότου η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για ολόκληρο το έτος, επικαλούμενη την ασθενέστερη ζήτηση, παρασύροντας σε πτώση και την ανταγωνίστριά της Puma, η οποία υποχώρησε 7,3%. 
  
Ο κλάδος λιανεμπορίου υποχώρησε 3,2% και καθοδήγησε τις απώλειες μεταξύ των κλάδων του STOXX 600 καθώς τα τελευταία στοιχεία στη Βρετανία έδειξαν ότι οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες πολύ περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν το Σεπτέμβριο. 

Τα κέρδη τρίτου τριμήνου των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 επιχειρήσεων αναμένεται να αυξηθούν 28,4% στο τρίτο τρίμηνο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv. 
  
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε σε ποσοστό 0,29%, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,85%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 αντιστάθηκε στις αρνητικές τάσεις, καταγράφοντας κέρδη 0,37%, εν μέσω ωστόσο πολιτικής αβεβαιότητας εν αναμονή της ανάδειξης του διαδόχου της Λιζ Τρας. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,62%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 μάζεψε τις απώλειές του από το 2,1% στο 1,29%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News