Business & Finance Πέμπτη 20/10/2022, 16:45
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Οι αντιδράσεις μετά από την παραίτηση της Λιζ Τρας 

Αγορές: Οι αντιδράσεις μετά από την παραίτηση της Λιζ Τρας 

Ράλι καταγράφει η στερλίνα την Πέμπτη μετά από την ανακοίνωση της παραίτησης της Λιζ Τρας, μόλις έξι εβδομάδες αφού ανέλαβε την πρωθυπουργία και ενώ το οικονομικό πρόγραμμα που είχε ανακοινώσε έφερε σοκ στις αγορές και δίχασε τους Συντηρητικούς. 

Η στερλίνα που είχε ξεκινήσει να ενισχύεται έναντι του αμερικανικού δολαρίου πριν από την ανακοίνωση της παραίτησης καταγράφει άνοδο 0,5% στα 1.1252 δολάρια. 

Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά τέσσερις μονάδες βάσης σε σχέση με χθες, στο 3,84%. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 γύρισε στο «κόκκινο» μετά τις δηλώσεις της Τρας, ενώ άνοδο καταγράφει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. 

Έρχονται και άλλες αναταράξεις 

Η παραίτηση της Λιζ Τρας μπορεί να επιδράσει καθησυχαστικά για τις αγορές, ωστόσο αναμένεται μεταβλητότητας καθώς οι επενδυτές περιμένουν τον επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας ώστε να υπάρξει κάποια σαφήνεια και ως προς το δημοσιονομικό πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί. 

Η διαδικασία ανάδειξης νέου ηγέτη των Συντηρητικών και πρωθυπουργού της Βρετανίας, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου. «Τα στενά χρονικά περιθώριο για την εκλογή της ηγεσίας μειώνουν τις επιπτώσεις για τη στερλίνα, αλλά δεν θα θέλατε να στοιχηματίσετε, μέχρι να ξέρουμε ποιος θα αναλάβει», δήλωσε αναλυτής της Societe Generale στο Reuters. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News