Business & Finance Τετάρτη 19/10/2022, 19:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Oι ανησυχίες για οικονομία και επιτόκια έφεραν πτώση

Ευρωπαϊκές μετοχές: Oι ανησυχίες για οικονομία και επιτόκια έφεραν πτώση

Mε πτώση έκλεισε ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές φοβούνται την περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμού, την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων και τις προοπτικές της εταιρικής κερδοφορίας. 

Ο δείκτης έκλεισε τη συνεδρίαση με πτώση 0,5%, τερματίζοντας το τετραήμερο ράλι που καθοδηγήθηκε από τις προσδοκίες για καλύτερα του αναμενομένου κέρδη και την αλλαγή πλεύσης της δημοσιονομικής πολιτικής στη Βρετανία. 

Τα στοιχεία για τη Βρετανία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός άγγιξε το 10,1% το Σεπτέμβριο, επιστρέφοντας στο υψηλό 40 ετών του Ιουλίου και ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στην Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε μεγαλύτερες επιτοκιακές αυξήσεις για να τιθασσεύει τον πληθωρισμό.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έδειξαν ότι διαμορφώθηκε οριακά χαμηλότερα, στο 9,9% από 10% που είχε εκτιμηθεί αρχικά για το μήνα Σεπτέμβριο, παραμένοντας ωστόσο σε ιστορικό υψηλό και ισχυροποιώντας το σενάριο για νέα επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 27 Οκτωβρίου. 

Περισσότεροι από τους μισούς κλάδους του δείκτη STOXX 600 σημείωσαν πτώση, με real estate και λιανεμπόριο να ασκούν τις μεγαλύτερες πιέσεις. Ο τεχνολογικός κλάδος αντίθετα βρήκε στήριγμα στα ισχυρά αποτελέσματα της ASML Holding. H μετοχή της τελευταίας ενισχύθηκε περισσότερο από 8%, από τη στιγμή που η κατασκευάστρια εξοπλισμού επεξεργαστών ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις καλύτερες των προσδοκιών και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να πληγεί σημαντικά από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Κίνας.

Αντίθετα, η μετοχή της Nestle υποχώρησε 1,3%, από τη στιγμή που ο μεγαλύτερος στον κόσμο όμιλος τροφίμων εκδήλωσε ανησυχίες για το γεμάτο προκλήσεις οικονομικό περιβάλλον, που θα επηρεάσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.   

Στα επιμέρους ευρωπαϊκό ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,16%, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,4%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 με οριακή πτώση 0,1%.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση 0,2% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στις 7.585 με απώλειες 0,3%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News