Business & Finance Τρίτη 18/10/2022, 17:58
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άνοδος 1% στις 851 μονάδες, εν μέσω ευφορίας στις αγορές 

Χρηματιστήριο: Άνοδος 1% στις 851 μονάδες, εν μέσω ευφορίας στις αγορές 

Σε ένα γενικευμένο κλίμα ευφορίας στις αγορές ανά τον κόσμο, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε για τρίτη συναπτή συνεδρίαση την ανοδική του πορεία. Μια άνοδος που επανέφερε το ελληνικό χρηματιστήριο υψηλότερα των 850 μονάδων και σε υψηλό από τις 31 Αυγούστου, βρίσκοντας στήριξη από τις τραπεζικές μετοχές και τη ΔΕΗ. Έτσι η προσπάθεια ανάκαμψης στη διάρκεια του Οκτωβρίου συνεχίζεται φέρνοντας τα κέρδη από τις αρχές του τρέχοντος μήνα στο 7,33%. 

Στις αγορές είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη η αλλαγή στάσης των επενδυτών, καθώς έχουν καταλαγιάσει οι ανησυχίες τόσο από τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, όσο και για την ενεργειακή κρίση. Σε καμιά περίπτωση το ενδεχόμενο για μια οικονομική ύφεση δεν έχει εξαλειφθεί, όπως επίσης καμία λύση δεν που να σκιαγραφεί έναν εύκολο χειμώνα από πλευράς ενεργειακής επάρκειας και φθηνής συγχρόνως δεν διακρίνεται στον ορίζοντα.

Η σημερινή συνεδρίαση

Επιστροφή στα εντός, με τον Γενικό Δείκτη με τα κέρδη της τάξεως του 1% που κατέγραψε να ανεβαίνει στις 851,04 μονάδες. Ελαφρώς πιο πάνω καταγράφηκε το υψηλό ημέρας στις 851,87 μονάδες, ενώ το χαμηλό σημειώθηκε στις 845,79 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66 εκατ. ευρώ και είναι η τρίτη διαδοχική συνεδρίαση που ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ και επίσης ο μεγαλύτερος για τον Οκτώβριο. 

Κέρδη της τάξεως του 1,11% σημείωσε ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, ενώ κατά 0,86% ενισχύθηκε ο Mid Cap. Με τις μετοχές των τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε ράλι (Πειραιώς 4,52%, Eurobank 3,01%, Alpha Bank 2,49%), ο τραπεζικός δείκτης ήταν ο κλαδικός δείκτης με την καλύτερη σημερινή επίδοση (+2,62%). Οι αναφορές ότι για το 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς εξέφρασε ενδιαφέρον ιταλικός όμιλος, έδωσε ώθηση στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. 

Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισε επίσης η μετοχή της ΔΕΗ με άλμα 3,46%, της Motor Oil (+2,26%) και της Σαράντης (2,22%). Πιέσεις δέχθηκε η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ με ανεπαίσθητες απώλειες.

Κέρδη και στην Ευρώπη

Παρόμοιο το κλίμα που επικρατεί και στην Ευρώπη, ενώ μετά την άνοδο που κατέγραφαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, στη συνέχεια αποκλιμακώθηκαν (η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έκανε πέρασμα από το 5,01%, για να περιορισθεί στη συνέχεια στο 4,94%).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο περί του 0,75%, έχοντας τους κυριότερους κλάδους του σε θετικό έδαφος, με εξαίρεση των πρώτων υλών και του πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Άλμα της τάξεως του 1,60% πραγματοποιεί το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ελάχιστα πιο πίσω ακολουθεί αυτό του Μιλάνου, ελαφρώς χαμηλότερα του +1% κινείται του Παρισιού, στο +0,52% το Λονδίνο.

Ανοδικά και η Wall Street 

Μετά το χθεσινό ράλι η Wall Street διατηρεί το θετικό μομέντουμ, με τους τρεις χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται χαμηλότερα σε σχέση με χθες. Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 1,40%, ελαφρώς χαμηλότερα βρίσκεται ο S&P 500 και πλησίον του +1,30% κινείται ο Nasdaq.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα Πειραιώς: Ενδιαφέρον για εξαγορά του 27% που κατέχει το ΤΧΣ

JP Morgan: Τι θα πει η S&P την Παρασκευή για την Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News