Business & Finance Τετάρτη 23/12/2020, 14:21
ΑΓΟΡΕΣ

Βουτιά σχεδόν 50% του κρυπτονομίσματος XRP σε 2 ημέρες 

Βουτιά σχεδόν 50% του κρυπτονομίσματος XRP σε 2 ημέρες 

Σε περιδίνηση βρίσκεται το κρυπτονόμισμα XRP στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, έχοντας διαγράψει σχεδόν το 50% της αξίας του, μια βουτιά που έχει σαν αποτέλεσμα να χάσει μία θέση στη λίστα με την κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων και να βρίσκεται πλέον στην 4η θέση. 

Ο λόγος αυτής της κατακόρυφης πτώσης έχει να κάνει με την αγωγή που κατέθεσε η αμερικανική Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εταιρεία Ripple, μια εταιρεία με αντικείμενο την blockchain τεχνολογία και στενά συνδεδεμένη με το XRP, κατηγορώντας την ότι έκανε προσφορές συνολικού ύψους 1,3 δισ. δολαρίων σε επενδυτές με το εν λόγω νόμισμα. 

Το σκεπτικό της αγωγής είναι πως από τη στιγμή που η εταιρεία προσέφερε στους επενδυτές μερίδια με το XRP, τότε το κρυπτονόμισμα σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να λογίζεται ως μετοχή και όχι ως νόμισμα. 

Η Ripple από τη μεριά της αντιτίθεται σε αυτόν τον ισχυρισμό, δηλώνοντας ότι το XRP είναι νόμισμα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ως επενδυτική σύμβαση. 

Χθες η εταιρεία δήλωσε ότι θα αντικρούσει την αγωγή με αποτέλεσμα το XRP να χάσει 13% της αξίας του, ενώ σήμερα έχει κάνει βύθιση σχεδόν 33%, με την τιμή του να έχει πέσει κάτω από το 33 σεντ.

Η μεγάλη αυτή διήμερη πτώση συρρίκνωσε την κεφαλαιοποίηση του XRP στα 14,75 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στη λίστα με την κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων στην 4η θέση, πίσω από το tether με 20,4 δισ. δολάρια συνολικής αξίας στην αγορά. 

Το XRP δημιουργήθηκε από την Ripple το 2012 και λανσαρίσθηκε ως το νόμισμα το οποίο θα έκανε πιο εύκολες τις διασυνοριακές εγχρήματες συναλλαγές. 

Παρά τη βουτιά των δύο τελευταίων ημερών, καταγράφει κέρδη περί του 60% από την αρχή του έτους, ωστόσο διαπραγματεύεται ακόμη σχεδόν 70% χαμηλότερα, από την κορύφωσή του στα τέλη του 2017. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News