Business & Finance Τετάρτη 12/10/2022, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Για έκτη ημέρα το καθοδικό σερί – Απώλειες 0,5% για το STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Για έκτη ημέρα το καθοδικό σερί – Απώλειες 0,5% για το STOXX 600

Με πτώση έκλεισαν και τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι ανησυχίες από τα αυξανόμενα επιτόκια επιτάθηκαν ακόμη περισσότερο από τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, η μεικτή εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων κρατά τους επενδυτές σε επιφυλακή ως προς τις προοπτικές της εταιρικής κερδοφορίας. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,5%, υποχωρώντας για έκτη διαδοχική συνεδρίαση. Ωστόσο, ο δείκτης κατάφερε να καλύψει μέρος των απωλειών που κατέγραφε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις τιμές παραγωγού, που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση το Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν εξαιρετικά υψηλές. Αύριο Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ για το μήνα Σεπτέμβριο. 

Ο δείκτης υποχωρεί από τις αρχή της εβδομάδας έως σήμερα 1,5%, με τις αγορές να εκδηλώνουν έντονες ανησυχίες ως προς τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, ειδικά μετά τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για επικείμενη ύφεση. 

Οι κλάδοι χρηματοοικονομικών, ενέργειας και βαριάς βιομηχανίας άσκησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στο δείκτη, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει φέτος την χειρότερη επίδοση από το 2008.

Αναφορικά με τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη, προβλέπεται να παρουσιάσουν αύξηση 29,4% στο τρίτο τρίμηνο, ελαφρώς χαμηλότερα από το 33,2% που αναμενόταν στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Refintiv. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η Philips υποχώρησε περισσότερο από 12%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δεκαετίας, από τη στιγμή που η ολλανδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς θα πλήξουν τις πωλήσεις της.  

Στα επιμέρους ταμπλό, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη τερμάτισε τη συνεδρίαση με πτώση 0,39%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε 0,25% χαμηλότερα. Με απώλειες 0,86% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

Χειρότερη ήταν η εικόνα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να υποχωρεί 1,27%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κατέγραψε πτώση 1,29%.

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News