Business & Finance Τρίτη 11/10/2022, 20:02
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ο φόβος τις ύφεσης οδήγησε σε πτώση για 5η διαδοχική συνεδρίαση

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ο φόβος τις ύφεσης οδήγησε σε πτώση για 5η διαδοχική συνεδρίαση

Σε πτώση και σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές τρέμουν στην προοπτική μίας παγκόσμιας ύφεσης και συρρίκνωσης των εταιρικών κερδών από τα αυξανόμενα επιτόκια καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν απτόητες τις επιτοκιακές αυξήσεις για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,6% αγγίζοντας χαμηλό εβδομάδας. Στη διάρκεια των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, ο δείκτης έχει απωλέσει 3,7% της αξίας του. 

Τις ανησυχίες για ύφεση ενέτεινε το ΔΝΤ το οποίο υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2023, προειδοποιώντας ότι τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έρθει. Οι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένο το βλέμμα στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου στη Wall Street που αρχίζουν αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να διαπιστώσουν τον αντίκτυπο των επιτοκιακών αυξήσεων και του ισχυρού δολαρίου στην κερδοφορία. 

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία στη Βρετανία που έδειξαν ότι η ανεργία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974, στο 3,5%, ενισχύουν τις πιέσεις στην Τράπεζα της Αγγλίας να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με τον ίδιο επιθετικό ρυθμό. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 1,1%, o DAX στην Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,43%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,13%. Από την ευρωπεριφέρεια, ο IBEX στη Μαδρίτη υποχώρσησε 0,8%. 

Οι περισσότεροι κλάδοι του δείκτη STOXX 600 κινήθηκαν στο «κόκκινο», με τις χρηματοικονομικές υπηρεσίες και τεχνολογία να ασκούν τις μεγαλύτερες πιέσεις. Ωστόσο, ο κλάδος υγείας ενισχύθηκε 0,6% με τη μετοχή της Qiagen να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο μετά τις φήμες για συγχώνευση με τον αμερικανικό όμιλο διαγνωστικών εξετάσεων Bio-Rad Laboratories. 
 
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News