Business & Finance Παρασκευή 7/10/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε πτώση άνω του 3% ο Nasdaq – Εν αναμονή νέων μεγάλων επιτοκιακών αυξήσεων

Wall Street: Σε πτώση άνω του 3% ο Nasdaq – Εν αναμονή νέων μεγάλων επιτοκιακών αυξήσεων

Mε πτώση έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, με τις απώλειες να επιταχύνονται την τελευταία ώρα, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν τα στοιχεία για την απασχόληση Σεπτεμβρίου, τα οποία έδειξαν ότι η ανεργία μειώθηκε, ενισχύοντας τα σενάρια που θέλουν να συνεχίζονται οι επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 630,15 μονάδες ή 2,1%, κλείνοντας στις 29.296,79 μονάδες, ο S&P 500 απώλεσε 2,8% της αξίας στις 3.639,66 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 3,8% στις 10.652,41 μονάδες, που σημαίνει ότι απέχει λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα από τα χαμηλά του έτους. 

Τα στοιχεία για την απασχόληση έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν 263.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, με την ανεργία να υποχωρεί στο 3,5% από 3,7% του Αυγούστου, σε μία ένδειξη ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να είναι ισχυρή, παρά το γεγονός ότι η Fed προσπαθεί να αποθερμάνει την οικονομία με σειρά επιτοκιακών αυξήσεων. 

«Παρότι τα στοιχεία ήταν αναμενόμενα, η πτώση της ανεργίας είναι κάτι με το οποίο, όπως φαίνεται, έχουν εμμονή οι αγορές για τη σημασία που έχει για τη Fed. Όταν αυτό συνδυάζεται με το χαμηλό επίπεδο των αιτήσεων για χορήγηση επιδόματος ανεργίας, ο ρυθμός των προσλήψεων δεν γίνεται αισθητός και αυτό κρατά σταθερά την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στο δρόμο των συνεχιζόμενων επιθετικών επιτοκιακών αυξήσεων», αναφέρει ο Peter Boockvar της Bleakley Financial. 

H πτώση της ανεργίας πυροδότησε άνοδο των αποδόσεων, πλήττοντας στη συνέχεια τις μετοχές. Η απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης, στο 4,31%. 

Από τις μετοχές, η Advanced Micro Devices κατέγραψε μεγάλη πτώση, που ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε το 12%, από τη στιγμή που η εταιρεία προειδοποίησε για την πορεία των εσόδων τρίτου τριμήνου. 

Η συνεχιζόμενη πτώση περιόρισε τα κέρδη της εβδομάδας η οποία άρχισε πολύ δυναμικά. Ο Dow ενισχύθηκε 2% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,5% και ο Nasdaq 0,7%. 

Ο μεγάλος κερδισμένος της εβδομάδας ήταν ο κλάδος ενέργειας, βρίσκοντας μεγάλο στήριγμα στην απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή του κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το μετοχικό αμοιβαίο Energy Select Sector SPDR Fund που επενδύει σε μετοχές ενέργειας ενισχύθηκε 15% στη διάρκεια της εβδομάδας, παρουσιάζοντας την καλύτερη επίδοση από τις 13 Νοεμβρίου του 2020. Κορυφαίες μετοχές αυτές των Marathon Oil, APA Corp και Halliburton που ενισχύθηκαν περισσότερο από 22% την εβδομάδα. 

 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News