Business & Finance Παρασκευή 7/10/2022, 20:21
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σταθερά σε άνοδο οι αποδόσεις υπό το πρίσμα της επιθετικής νομισματικής πολιτικής

Ομόλογα: Σταθερά σε άνοδο οι αποδόσεις υπό το πρίσμα της επιθετικής νομισματικής πολιτικής

Συνεχίστηκε και σήμερα με αμείωτο ρυθμό η άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα του ευρώ στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε λίγο περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν το Σεπτέμβριο. 

Τον προηγούμενο μήνα δημιουργήθηκαν 263.000 περισσότερες θέσεις εργασίας έναντι 250.000 οικονομολόγων που περίμεναν οι αναλυτές, ενώ η ανεργία υποχώρησε στο 3,5% από το 3,7% του Αυγούστου.

Οι αποδόσεις σημείωσαν άνοδο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι επενδυτές εξέλαβαν τα στοιχεία αυτά ως ένδειξη ότι η Fed θα συνεχίσει με επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις, παγιώνοντας την πρόβλεψη για αύξηση των 75 μονάδων βάσης και στην επόμενη συνεδρίαση. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 11 μονάδες βάσης στο 2,19%, ενώ στις ΗΠΑ το κόστος δανεισμού στη 10ετία έφθασε στο 3,87% με άνοδο 5 μονάδων βάσης.

Στην Ιταλία, η απόδοση της 10ετίας έκλεισε την εβδομάδα στο 4,7%, με άνοδο 20 μονάδων βάσης, πολύ κοντά στο υψηλό εννέα ετών, άνω του 4,9%, της προηγούμενης εβδομάδας. Διεύρυνση παρουσίασε και το spread των ιταλικών 10ετών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, αγγίζοντας τις 251 μονάδες βάσης. Nα σημειωθεί ότι οι ιταλικές αποδόσεις παρακολουθούνται στενά ως δείκτης των πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι ασθενέστερες οικονομίες της Ευρωζώνης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση στη 10ετία παρέμεινε σταθερή στο 4,74%, με το spread στις 265 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού αυξήθηκε στο 3,92%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News