Business & Finance Παρασκευή 7/10/2022, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση 1,2% στη συνεδρίαση, κέρδη 1% στην εβδομάδα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση 1,2% στη συνεδρίαση, κέρδη 1% στην εβδομάδα

Mε απότομη πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, από τη στιγμή που τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ενδυναμώνουν το σενάριο για συνέχιση των επιθετικών επιτοκιακών αυξήσεων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1,2%, σημειώνοντας απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. 

Οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ανήλθαν το Σεπτέμβριο σε 263.000 εμφανίζοντας μεν επιβράδυνση από την αύξηση των 315.000 του Αυγούστου, αλλά το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,5% έναντι εκτίμησης για 3,7%. Τα στοιχεία ανακοινώνονται μία μόλις ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ που έδειξαν ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία για τον πληθωρισμό, γι΄αυτό και η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέα επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης. 

Οι μετοχές τεχνολογίας κατέγραψαν απώλειες 4,3%, με αποτέλεσμα να καθοδηγήσουν την πτώση του STOXX. Ακολούθησαν οι μετοχές real estate και βαριάς βιομηχανίας με πτώση 2,4% και 2,3% αντίστοιχα. Οι μετοχές των Infineon και BE Semiconductor υποχώρησαν 3% και 7% αντίστοιχα, από τη στιγμή που η νοτιοκορεατική Samsung Electronics και η αμερικανική AMD προειδοποίησαν ότι η κάμψη του κλάδου επεξεργαστών θα είναι πολύ χειρότερη απ΄ό,τι αναμένεται. 

Απώλειες 5,2% κατέγραψε και η μετοχή της Adidas από τη στιγμή που η γερμανική ετιαρεία αθλητικών ειδών έθεσε υπό επανεξέταση τη συνεργασία της με το σχεδιαστή Kanye West. Στον αντίποδα, η μετοχή της Renault που ενισχύθηκε περίπου 5%. 

Σε εβδομαδιαία βάση ωστόσο, ο STOXX 600 παρουσίασε κέρδη 1%, καθώς στην αρχή της εβδομάδας επικρατούσαν αυξημένες προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να μετριάσουν την επιθετική στάση τους, εξέλιξη που έδωσα μία προσωρινή ανάσα τις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας. Πρόκειται για την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση του δείκτη σε διάρκεια μηνός.  

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,59%, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 1,17%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε οριακά.

Παρόμοια εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,13% της αξίας του και ο IBEX 35 στην Ισπανία υποχώρησε κατά 0,99%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News