Business & Finance Παρασκευή 7/10/2022, 13:24
ΑΓΟΡΕΣ

ΚΕΠΕ: Υποχώρησε ο δείκτης «φόβου» τον Σεπτέμβριο 

ΚΕΠΕ: Υποχώρησε ο δείκτης «φόβου» τον Σεπτέμβριο 

Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης μεταβλητότητας ή αλλιώς δείκτης «φόβου» του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) τον Σεπτέμβριο, ένας δείκτης ο οποίος αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/XA Large Cap. 

Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV τον Σεπτέμβριο του 2022 έφτασε το 28,30% από 31,62% στις 31/8/2022 (Διάγραμμα 2).  Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 φτάνοντας το 28,35% από 31,16% τον Αύγουστο του 2022.

Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,59%.

Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις εντός του μήνα.

Σύνθετος Δείκτης Προήγησης

Παράλληλα, όπως επισημαίνει το ΚΕΠΕ, οριακά υποχώρησε ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης (ΣΔΠ)τον Ιούνιο. Πρόκειται για έναν δείκτη βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. 

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Ιούνιο του 2022 ο ΣΔΠ σημείωσε οριακή πτώση, σε συνέχεια της ανόδου της προηγούμενης περιόδου αναφοράς, ενώ εξακολουθεί να κινείται στο υψηλότερο επίπεδο για το σύνολο της περιόδου εξέτασης. Η εν λόγω εξέλιξη είναι πιθανό να συνδέεται με την ενδιάμεση μεταβλητότητα που συχνά χαρακτηρίζει τον ΣΔΠ.

Εντούτοις, ενδέχεται να σηματοδοτεί τη διακοπή της συνολικά ευνοϊκής πορείας που ακολουθεί ο ΣΔΠ και δύναται να αντανακλά μια μεταστροφή των προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για επιδείνωση των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών.

Σε αυτή την περίπτωση, θεωρείται ότι η εξέλιξη του ΣΔΠ αντικατοπτρίζει τις αρνητικές επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις και την απορρέουσα αβεβαιότητα που συνδέονται με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συνεπώς, οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν καθιστούν αναγκαία την επανεκτίμηση του ΣΔΠ με στόχο την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News