Business & Finance Πέμπτη 6/10/2022, 19:41
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Επιστροφή αποδόσεων στα υψηλά – Πρόωρη η πρόσφατη αποκλιμάκωση

Ομόλογα: Επιστροφή αποδόσεων στα υψηλά – Πρόωρη η πρόσφατη αποκλιμάκωση

Συνέχισαν σε τροχιά ανόδου και σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, πλησιάζοντας ξανά τα υψηλά πολλών ετών του Σεπτεμβρίου, με τους αναλυτές να αναγνωρίζουν ότι το πρόσφατο ράλι των τιμών είναι αρκετά πρόωρο καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να ξαφνιάζει ανοδικά. 

Την κατεύθυνση έδωσαν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, μετά τα xθεσινά στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι η ζήτηση στην αγορά εργασίας παραμένει υψηλή, ωθώντας το κόστος δανεισμού στη 10ετία στο 3,81%.

Στη Γερμανία, η απόδοση της 10ετίας ενισχύθηκε περαιτέρω κατά επτά μονάδες βάσης, στο 2,09%. «Παρότι αναμένουμε ότι η bear market στα γερμανικά κρατικά ομόλογα θα τερματιστεί στα τέλη του τέταρτου τριμήνου του 2022, με κορύφωση του πληθωρισμού, θεωρούμε ότι το τελευταίο ράλι ήρθε πολύ νωρίς και πολύ ορμητικά για να μπορέσει να είναι βιώσιμο», σημειώνουν αναλυτές της Morgan Stanley. 

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου έδειξαν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο που σημαίνει ότι είναι αναγκαία η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, ακόμη και με κόστος τη ανάπτυξη. 

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν αυτή τη στιγμή πλήρως μία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου και συνολικά επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 125 μονάδων βάσης έως τα τέλη του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

Στην ιταλική αγορά, η άνοδος των αποδόσεων ήταν πιο συγκρατημένη, στη 10ετία ενισχύθηκε 5,5 μονάδες βάσης στο 4,52% μετά την εκρηκτική αύξηση των 27 μονάδων βάσης της Τετάρτης, που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το Μάρτιο του 2020. To spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών παρέμεινε στις 240 μονάδες βάσης. 

Όσο για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, οι κινήσεις ήταν ελεγχόμενα ανοδικές, στη 10ετία η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,75% με το spread στις 269 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 3,89%.  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News