Business & Finance Τετάρτη 5/10/2022, 20:56
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Νέο άλμα στις αποδόσεις του ευρώ με αφορμή την Ιταλία

Ομόλογα: Νέο άλμα στις αποδόσεις του ευρώ με αφορμή την Ιταλία

Επανήλθαν δριμύτερα οι ανοδικές πιέσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ, μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, με την Ιταλία να δέχεται μακράν τις μεγαλύτερες πιέσεις, από τη στιγμή που τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης έχει μειώσει τα ιταλικά ομόλογα που διακρατεί τους τελευταίους δύο μηνες, σηματοδοτώντας ότι δεν χρειάστηκε να συγκρατήσει το κόστος δανεισμού. 

Το χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ με ιταλικά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος αγορών ΡΕΡΡ συρρικνώθηκε κατά 1,24 δισ.ευρώ τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, καθώς έληξαν τίτλοι και δεν αντικαταστάθηκαν, τη στιγμή που τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαριού η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει τις τοποθετήσεις κατά 9,76 δισ.ευρώ μέσω επανεπενδύσεων.

«Η ΕΚΤ φαίνεται να ανεβάζει τον πήχη όσον αφορά στην ανάγκη παρέμβασής της στις αγορές κρατικών ομολόγων, όπως εκτιμά η αγορά, ειδικά καθώς αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η συζήτηση για την ποσοτική σύσφιγξη”, αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Αντουάν Μπουβέ. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έκανε άλμα 27 μονάδων βάσης στο 4,46%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το Μάρτιο του 2020. Στο 2,81% ανέβηκε και η απόδοση του διετούς ιταλικού με άνοδο 23 μονάδων βάσης. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών 10ετών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διευρύνθηκε 11 μονάδες βάσης, στις 241. 

Στην ελληνική αγορά, η αύξηση των αποδόσεων ήταν πολύ πιο συγκρατημένη, στη 10ετία διευρύνθηκε επτά μονάδες βάσης στο 4,68%, ενώ στην πενταετία ανέβηκε στο 3,80% με άνοδο οκτώ μονάδων βάσης. 

Κατά 14 μονάδες βάσης αυξήθηκε και το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία, επιστρέφοντας στο 2,03% και ακυρώνοντας μέρος της μεγάλης προχθεσινής αποκλιμάκωσης, καθώς η μεγάλη επιτοκιακή αύξηση στην οποία προχώρησε χθες η κεντρική τράπεζα της Ζηλανδίας υπενθύμισε ότι η νομισματική πολιτική παραμένει στη γραμμή της επιθετικής σύσφιγξης. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News