Business & Finance Τρίτη 4/10/2022, 19:51
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη για 3η διαδοχική συνεδρίαση – Στην καλύτερη επίδοση από τα μέσα Μαρτίου

Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη για 3η διαδοχική συνεδρίαση – Στην καλύτερη επίδοση από τα μέσα Μαρτίου

Σε τροχιά ανόδου παρέμειναν σταθερά οι ευρωπαϊκές μετοχές, μέσα στο γενικότερο θετικό κλίμα, εν μέσω αυξανόμενων ελπίδων ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ανακόψουν τον ρυθμό των μελλοντικών επιτοκιακών αυξήσεων στην προσπάθειά τους να αποκλιμακώσουν τον πληθωρισμό. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός STOXX 600 έκλεισε με εντυπωσιακή άνοδο 3,1%, συνεχίζοντας τα κέρδη τους για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, στην καλύτερη ημερήσια επίδοση από τα μέσα Μαρτίου. Πρόκειται για μία μεγάλη ανάσα μετά τις απότομες ρευστοποιήσεις του Σεπτεμβρίου, εν μέσω ανησυχιών για το μέγεθος των επιτοκιακών αυξήσεων. 

«Η ψυχολογία που υπάρχει σήμερα στην αγορά είναι ότι τα χειρότερα των επιτοκιακών αυξήσεων έχουν μείνει πίσω μας», ανέφερε ο Steve Sosnick, στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers. Στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλε και η απρόσμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να αυξήσει το επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης, λιγότερο απ΄ό,τι περίμενε η αγορά. 

Από την άλλη πλευρά, οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη συνέχισαν σταθερά την ανοδική κούρσα, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση, κυρίως εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους. Εάν εξαιρεθούν όμως οι ευμετάβλητες τιμές ενέργειας, οι υπόλοιπες αυξήσεις των τιμών ήταν πιο συγκρατημένες. 

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 2,6%, o DAX στην Φρανκφούρτη επιδόθηκε σε ράλι 3,8%, όπως και ο CAC 40 στο Παρίσι που κατέγραψε κέρδη 4,24%. Το ίδιο και ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη που ενισχύθηκε 3,14%. 

Όλοι οι κλάδοι του δείκτη STOXX 600 έκλεισαν με άνοδο, με πρωταγωνιστή τις μετοχές ταξιδίων και ψυχαγωγίας που σημείωσαν κέρδη άνω του 6%. Από κοντά και οι μετοχές τεχνολογίας, που ενισχύθηκε 5,1%, χάρη στα εντυπωσιακά κέρδη του κλάδου ημιαγωγών.  
    

Χρηματιστήριο Αθηνών
  

Ταχύτητα ανέβασε σήμερα και το Χρηματιστήριο Αθηνών μέσα στο γενικότερο κλίμα ευφορίας στις διεθνείς αγορές. 

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,35% σκαρφαλώνοντας στις 823,09 μονάδες, σχεδόν 20 μονάδες σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και σε υψηλό από τις 21 Σεπτεμβρίου. Το υψηλό ημέρας σημειώθηκε πλησίον της τιμής κλεισίματος στις 823,85 μονάδες και το χαμηλό στις 810 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 50,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 18,6 εκατ. μετοχές. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +2,57%, σαφώς χαμηλότερη η επίδοση του Mid Cap στο +1,02%. 

Με τις μετοχές των τραπεζών σε πρωταγωνιστικό ρόλο, ο δείκτης των τραπεζών εκτινάχθηκε κατά 4,02%.

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανοδικό ξέσπασμα στο ΧΑ – Ξεπέρασε τις 820 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Deutsche Bank: Μία αγορά «σώθηκε» το γ΄ τρίμηνο – Η επίδοση του ΧΑ

Wall Street: Ράλι για δεύτερη ημέρα κι επιστροφή του Dow Jones άνω των 30.000 μονάδων 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News