Business & Finance Δευτέρα 3/10/2022, 12:35
ΕΥΡΩΠΗ

Φυσικό αέριο: Αναπτερώνονται οι ελπίδες για τα αποθέματα – «Ξεφουσκώνουν» οι τιμές

Φυσικό αέριο:  Αναπτερώνονται οι ελπίδες για τα αποθέματα – «Ξεφουσκώνουν» οι τιμές

Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς στην αγορά επικράτησαν ελπίδες ότι η Γηραιά Ήπειρος έχει επαρκή αποθέματα, ώστε να αντεπεξέλθει στον χειμώνα μέσω των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν και της εισροής LNG.

Ενδεικτικά, τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς υποχώρησαν έως και 7% σήμερα. Λίγο μετά τις 12 ώρα Ελλάδος, τα προθεσμιακά Νοεμβρίου στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας καταγράφουν πτώση της τάξης του 5,25% στα 178,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, η ζήτηση στην Ευρώπη είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά το ποσοστό ρεκόρ του 10% φέτος και κατά επιπλέον 4% το 2023. Όπως μάλιστα επεσήμανε η υπηρεσία, τα μέτρα εξοικονόμησης φυσικού αερίου θα έχουν ουσιώδη σημασία προκειμένου να συγκεντρωθούν επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου που θα καλύψουν τις ανάγκες του χειμώνα.

Η μείωση της κατανάλωσης αναμένεται να δώσει μία «ανάσα» στην Ε.Ε. όσο προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Υπενθυμίζεται ότι στο έκτακτη συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν στη λήψη μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργεια και του πλαφόν στα έσοδα της αγοράς για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω διαφορετικών τεχνολογιών.

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση των ροών του ρωσικού αερίου, σε συνδυασμό με τα φερόμενα σαμποτάζ στους δίδυμους αγωγούς Nord Stream, προκάλεσαν περαιτέρω τριγμούς στην ευρωπαϊκή αγορά και στην οικονομία της Ε.Ε. Παρότι το σαμποτάζ δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, το περιστατικό αφαιρεί κάθε ελπίδα για ανάκτηση της πρότερης σχέσης με τη Ρωσία σύντομα. Μάλιστα, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και οι εταιρείες ενέργειας άρχισαν να ενισχύουν την ασφάλεια σε εγκαταστάσεις κλειδιά για την ενεργειακή ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακή κρίση: Τα 3+1 μέτρα που συμφώνησαν οι υπουργοί της ΕΕ

Η πρόκληση της εξοικονόμησης ενέργειας

Ρεκόρ παραγωγής «πράσινης» ενέργειας και εξαγωγές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News