Business & Finance Δευτέρα 28/12/2020, 19:12
ΑΓΟΡΕΣ

Ρωσία: Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης έως 6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2021

Ρωσία: Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης έως 6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2021

Την εκτίμηση ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 5 με 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2021, εξέφρασε σήμερα Δευτέρα η Ρωσία διά στόματος του υπουργού Ενέργειας της χώρας Αλεξάντερ Νόβακ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters. 

Οι αισιόδοξες αυτές προβλέψεις από μια εκ των μεγαλυτέρων χωρών παραγωγών στον κόσμο, έρχονται κι ενώ η παγκόσμια ζήτηση αδυνατεί ακόμη να ανακάμψει από το πλήγμα που έχει δεχθεί από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24 TV, ο Νόβακ δήλωσε η εκτίμηση για αύξηση της ζήτησης κατά 5 με 6 εκατ. bpd είναι το αισιόδοξο σενάριο, ενώ όπως αποκάλυψε, επί του παρόντος η ζήτηση βρίσκεται ακόμη έως 8 bpd χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, όπου κινούταν περί των 100 εκατ. bpd.

Η Ρωσία και άλλες χώρες παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένων των χωρών μελών του ΟΠΕΚ, συμφώνησαν νωρίτερα το 2020 να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή, προκειμένου να δώσουν ώθηση στις τιμές του ορυκτού καυσίμου, οι οποίες είχαν κατρακυλήσει στα τάρταρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Όταν η αύξηση της ζήτησης άρχισε να ανακάμπτει, η ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, συμφώνησε σταδιακά να αυξάνει την ημερήσια παραγωγή και υπό το πρίσμα αυτό, από 1ης Ιανουαρίου 2021, στην αγορά θα εισέλθουν επιπλέον 500.000 βαρέλια ημερησίως. 

Η συμφωνία που έχει συναφθεί μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ+ έχει ισχύ έως τον Απρίλιο του 2022 και όπως τόνισε ο Νόβακ, σε περίπτωση που η αύξηση της ζήτησης ανακάμψει νωρίτερα από το αναμενόμενο, τότε το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας θα προσαρμοσθεί ανάλογα. 

«Ωστόσο συνολικά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας, καθώς πιστεύουμε ότι αυτό αποφέρει οφέλη για τις χώρες μας», κατέληξε.

Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της Ρωσίας, το πετρέλαιο φάνηκε σήμερα να μην συγκινείται, με τις τιμές του να κινούνται υποτονικά στο ξεκίνημα της τελευταίας εβδομάδας για το 2020. 

Ειδικότερα η τιμή του μπρεντ περί τις 19:10 ώρα Ελλάδος κινείται οριακά άνω του μηδενός, στα 51,38 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αργού υποχωρεί περί του 0,15% στα 48,15 δολάρια το βαρέλι. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News