Business & Finance Πέμπτη 29/09/2022, 11:44
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Sell-off σε μετοχές, ομόλογα – Κρατάει χαρακτήρα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Αγορές: Sell-off σε μετοχές, ομόλογα – Κρατάει χαρακτήρα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε μαζικές ρευστοποιήσεις επιδίδονται και σήμερα οι επενδυτές, καθώς εξασθένισε ο κάποιος εφησυχασμός από την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να παρέμβει στην αγορά ομολόγων.

Η χθεσινή ημέρα κάλμαρε τις αγορές και τα χρηματιστήρια διέγραψαν τις απώλειές τους, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν από τα ύψη που είχαν βρεθεί.

Σήμερα ωστόσο, το σκηνικό στις πρώτες συναλλαγές είναι ίδιο με το χθεσινό, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μετοχές και ομόλογα εν μέσω φόβων για τον ερχομό ύφεσης. 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών

Εν μέσω του μαζικού sell-off, το ελληνικό χρηματιστήριο κρατάει αντιστάσεις και μετά τις αρχικές ήπιες απώλειες έχει περάσει σε θετικό έδαφος.

Περί τις 11:40 ο Γενικός Δείκτης κινείται με οριακή άνοδο της τάξεως του 0,15% και βρίσκεται στις 792,62 μονάδες. Ο τζίρος έχει ανέλθει στα 5,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στο 1,8 εκατ. μετοχές.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο περί του ,12% ενώ αυτός της Μεσαίας υποχωρεί κατά 0,24%. Υποχώρηση κατά 0,12% καταγράφει ο δείκτης των τραπεζών.

Στη υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η μετοχή της Aegean με άνοδο 1,67% και της ΔΕΗ (+1,23%), ενώ πέριξ του 1% διαπραγματεύεται η μετοχή της Mytilineos.

ΕΥΔΑΠ και Ελβαλχαλκόρ παρουσιάζουν απώλειες περί του 1,15%.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Αντιθέτως βαριές απώλειες καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη κι ενώ το μεσημέρι στις 15:00 ώρα Ελλάδος αναμένονται τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο προσαρμοσμένος στα δεδομένα της Eurostat θα εκτιναχθεί στο 10%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 1,71%, με όλους τους βασικούς του κλάδους σε αρνητικό έδαφος και αυτόν της αυτοκινητοβιομηχανίας να έχει βυθιστεί κατά 3,50% κι ενώ σήμερα η Porsche επιστρέφει στο χρηματιστήριο.

Στο -1,50% βρίσκεται το χρηματιστήριο που θα την υποδεχθεί αυτό της Φρανκφούρτης, κατά 1,88% αποδυναμώνεται το χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ Παρίσι και Μιλάνο παρουσιάζουν απώλειες της τάξεως του 1,55%.

Τα ομόλογα

Μετά το χθεσινό rollercoaster οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξάνονται σημαντικά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόδοση της ελληνικής δεκαετίας καταγράφει άνοδο 7 μονάδων βάσεως και έχει διαμορφωθεί στο 4,90%. Με την αντίστοιχη απόδοση του γερμανικού bund να σημειώνει άνοδο 10 μονάδων βάσεως στο 2,21%, το spread μεταξύ ελληνικού και γερμανικού δεκαετούς έχει διαμορφωθεί στις 268 μονάδες.

Μεγαλύτερη κλιμάκωση 16 μονάδων βάσεως παρουσιάζει η απόδοση της ιταλικής δεκαετίας στο 4,66%, ενώ το αντίστοιχο βρετανικό gilt αυξάνεται κατά 13 μονάδες βάσης στο 4,13%, μετά τη χθεσινή βουτιά σχεδόν 50 μονάδων βάσεως.

Το δολάριο

Ενισχυμένο σήμερα εμφανίζεται το αμερικανικό δολάριο, μετά τη χθεσινή ήμερα που ήταν η χειρότερη από πλευράς αρνητικής μεταβολής σε διάστημα δύο ετών.

Ο δείκτης του δολαρίου που το μετρά έναντι έξι βασικών νομισμάτων ενισχύεται κατά 0,93% και έχει διαμορφωθεί στο 113,65 κοντά στο υψηλό είκοσι ετών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εντυπωσιακό το ντεμπούτο της Porsche στο χρηματιστήριο: Κόντρα στις αναταραχές

Τέρνα Ενεργειακή: Ενίσχυση εσόδων και κερδοφορίας το α’ εξάμηνο

Παγκόσμια οικονομία: Στο 98% οι πιθανότητες ύφεσης

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News