Business & Finance Τετάρτη 28/09/2022, 15:04
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων μαζεύουν τις απώλειες οι μετοχές

Αγορές: Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων μαζεύουν τις απώλειες οι μετοχές

(Update) Πτώση καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κι ενώ στις πρώτες συναλλαγές είχαν εκτιναχθεί έως και 10 μονάδες βάσης υψηλότερα, μετά την την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) ότι θα παρέμβει προκειμένου να θωρακίσει τα βρετανικά ομόλογα και τη στερλίνα που δέχονται πυρ ομαδόν τις τελευταίες ημέρες. Ένα κύμα πιέσεων που έχει πυροδοτήσει το νέο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης το οποίο περιλαμβάνει ευρείας κλίμακας φορολογικές περικοπές. 

Την ίδια ώρα και τα χρηματιστήρια περιόρισαν σημαντικά τις αισθητές απώλειές τους κι ενώ τις αγορές τις είχε κυριεύσει ένας πανικός για τον ερχομό ύφεσης. Η σημερινή πτώση είχε φέρει τις ευρωπαϊκές μετοχές σε χαμηλό 21 μηνών.

Αμφιταλαντεύονται τα ομόλογα

Από άνοδο σε πτώση και πάλι τούμπαλιν ήταν η εικόνα που παρουσίαζαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην αγορά της Ευρωζώνης, έως ότου εντέλει υποχωρήσουν.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα παρέμβει στην αγορά ομολόγων και πως θα αναστείλει την έναρξη των πωλήσεων κρατικών ομολόγων που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα και θα αρχίσει προσωρινά να αγοράζει ομόλογα μακρινής λήξης.

Η ανακοίνωση αυτή λειτούργησε ευεργετικά για την αγορά ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις από την ευρείας κλίμακας άνοδο που κατέγραφαν γύρισαν σε πτώση. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση της ελληνικής δεκαετίας ξεπέρασε το φράγμα του 5%, ενώ σε πολυετή υψηλά σκαρφάλωσαν εκ νέου και οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων των χωρών της Ευρωζώνης.

Μετά την πτωτική αντίδραση, στη συνέχεια οι αποδόσεις επέστρεψαν σε άνοδο σε καμία περίπτωση όμως η άνοδος αυτή δεν έχει το εύρος της ανόδου που προηγήθηκε.

Αυτό που έχει επωφεληθεί από τις εξαγγελίες της ΒοΕ δεν είναι άλλο από το δεκαετές βρετανικό κρατικό ομόλογο, η απόδοση του οποίου πραγματοποιεί βουτιά της τάξεως των 42 μονάδων βάσεων και έχει διαμορφωθεί στο 4,08%.

Αναφορικά με την απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού τίτλου, αυτή υποχωρεί κατά 1 μονάδα βάσης και διαπραγματεύεται στο 4,87%. Το spread μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς τίτλου έχει ανοίξει στις 270 μονάδες βάσης, από τη στιγμή που η απόδοση του γερμανικού bund υποχωρεί κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,17%. 

Κατά 9 μονάδες βάσης περιορίζεται η απόδοση της ιταλικής δεκαετίας και διαμορφώνεται στο 4,64%.

Η εικόνα στα χρηματιστήρια 

Μετά την ανακοίνωση της ΒοΕ και τα χρηματιστήρια πρόσκαιρα αντέδρασαν περιορίζοντας τις απώλειές που σημείωναν εκείνη την ώρα, όμως η αντίδραση αυτή γρήγορα έχασε τη δυναμική της. Ωστόσο όπως και τα ομόλογα προϊόντος του χρόνου, ροκανίζουν σταθερά τις απώλειες και τις έχουν περιορίσει σημαντικά. 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται χαμηλότερα κατά 0,25% και διαπραγματεύεται πέριξ της ζώνης των 796 μονάδων. Ο τζίρος έχει αγγίξει τα 49 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών τα 15 εκατ. τεμάχια. Στο -0,18% βρίσκεται ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης και στο -0,71% της Μεσαίας.

Σημαντικά περιόρισε εύρος της υποχώρησής του ο τραπεζικός δείκτης στο -0,67%, με τις μετοχές των τραπεζών να έχουν διαφύγει στα χαμηλότερα στρώματα του FTSE 25, εκτός από αυτή της Πειραιώς (-1,90%) η οποία μαζί με αυτή της Coca Cola (-3,85%), βρίσκεται υπό κλοιό πιέσεων 

Από την άλλη, στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 αποδυναμώνεται κατά 0,57%, με τους βασικούς του κλάδους να κινούνται με μεικτά πρόσημα. 

Απώλειες της τάξεως του 1,08% καταγράφει το χρηματιστήριο του Μιλάνου, πέριξ του -0,50% περιηγούνται τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, στο -0,33% βρίσκεται αυτό του Λονδίνου. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα της Αγγλίας: Παρέμβαση για να ηρεμήσει η αγορά ομολόγων

Ομόλογα: Στο 5% σκαρφάλωσε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News