Business & Finance Δευτέρα 26/09/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε bear market ο Dow – Νέο χαμηλό έτους για τον S&P 500

Wall Street: Σε bear market ο Dow – Νέο χαμηλό έτους για τον S&P 500

Σε νέο χαμηλό έτους έκλεισε ο δείκτης S&P 500, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε περισσότερο από 300 μονάδες, μπαίνοντας σε bear market για πρώτη φορά από το 2020, εν μέσω της συνεχιζόμενης αύξησης των ομολογιακών αποδόσεων και της γενικότερης αναστάτωσης τις χρηματοοικονομικές αγορές. 

Ο S&P 500 τερμάτισε με πτώση 1,03% στις 3.655,04 μονάδες, διολισθαίνοντας κάτω από το χαμηλό του Ιουνίου των 3.666,77. Προς στιγμή μάλιστα, υποχώρησε στο επίπεδο των 3.644,76 μονάδων.

Ο Dow υποχώρησε 329,60 μονάδες ή 1,1%, διευρύνοντας τις απώλειές του στο τέλος της συνεδρίασης και καταγράφοντας απώλειες 20,4% από το ιστορικό υψηλό της 4ης Ιανουαρίου. Ο Nasdaq παρουσίασε τη μικρότερη πτώση, της τάξης του 0,6%, κλείνοντας στις 10.802,92. 

Η βρετανική στερλίνα βυθίστηκε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου στην αρχή της συνεδρίαση, στο 1,0328, για να πάρει όμως μία ανάσα εν μέσω φημολογιών ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα κάνει παρέμβαση με έκτακτη επιτοκιακή αύξηση ίσως και εντός της εβδομάδας. 

Η επιθετική θέση της Φέντεραλ Ριζέρβ ως προς τη νομισματική πολιτική της σε συνδυασμό με τις φορολογικές μειώσεις που ανακοινώθηκαν στη Βρετανία έχει ωθήσει σε δυσθεώρητα ύψη το δολάριο. Ένα ισχυρό νόμισμα μπορεί όμως να πλήξει τα κέρδη των πολυεθνικών και να προκαλέσει χάος στο παγκόσμιο εμπόριο. 

«Μία τόσο μεγάλη ισχύ του δολαρίου οδηγεί σε κάποιο είδος χρηματοοικονομικής/οικονομικής κρίσης. Εάν πρέπει να υπάρξει κάποια στιγμή ύψιστης προσοχής, αυτή είναι τώρα», αναφέρει ο Μάικλ Γουίλσον αναλυτής της Morgan Stanley. 

Oι ομολογιακές αποδόσεις συνέχισαν την ανοδική κούρσα, στην αμερικανική 10ετία έφθασαν το 3,9%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2010, ενώ στη διετία ξεπέρασε το 4,3%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. 

Aναλυτές της GMO αναφέρουν ότι το δολάριο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο άνω των 35 ετών έναντι άλλων νομισμάτων ανεπτυγμένων οικονομιών και αυτό είναι το πρόβλημά μας.

«Δυστυχώς για τις ΗΠΑ, ένα υπερτιμημένο νόμισμα ασκεί αρνητική επιρροή στην επίδοση των μετοχών και ο σημερινός συνδυασμός χαμηλότερων μετοχών και φθηνότερων νομισμάτων εκτός ΗΠΑ δημιουργεί το υπόβαθρο για μία απώλεια της κυριαρχίας των αμερικανικών μετοχών στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας», σημειώνουν οι αναλυτές. 

Ωστόσο, η επικρατούσα αντίληψη ότι τα υψηλότερα επιτόκια λειτουργούν υποστηρικτικά για τις τραπεζικές μετοχές αποτελεί ένα χαμένο στοίχημα για τους επενδυτές φέτος και αυτό συνέβη και σήμερα. Η μετοχή της Goldman Sachs υποχώρησε περισσότερο από 2%, καθιστώντας την τράπεζα μία από μετοχές με την χειρότερη επίδοση στο Dow Jones. 

Με πτώση 2% έως 3% έκλεισαν και οι μετοχές των JPMorgan και Μorgan Stanley. 

 

moneyreview.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Δολάριο: Είναι έτοιμο για την αντίστροφη μέτρηση; Θα χρειαστούν καταλύτες

Κίνα: Κοντά σε χαμηλό 14 ετών το γιουάν – Έτοιμη για παρέμβαση η κεντρική τράπεζα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News