Business & Finance Δευτέρα 26/09/2022, 15:29
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Συνεχίζουν να υποχωρούν οι τιμές – Σε χαμηλό εννέα μηνών 

Πετρέλαιο: Συνεχίζουν να υποχωρούν οι τιμές – Σε χαμηλό εννέα μηνών 

Τις απώλειές τους από την περασμένη Παρασκευή επεκτείνουν οι τιμές του πετρελαίου, μια πτώση που τις έχει φέρει σε χαμηλό εννέα μηνών, εν μέσω ανησυχιών ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τις πιθανότητες για ύφεση και συνεπακόλουθα μείωση της ζήτησης. Επιπρόσθετες πιέσεις στην αγορά του ορυκτού καυσίμου ασκεί το ενισχυμένο αμερικανικό δολάριο. 

Περί τις 15:30 η τιμή του μπρεντ υποχωρεί κατά 0,99% ήτοι 85 σεντς, στα 84 δολάρια το βαρέλι, έχοντας κάνει πέρασμα από τα 83,45 δολάρια, ένα χαμηλό από τα τέλη του περασμένου έτους. Την ίδια ώρα η τιμή του αργού καταγράφει απώλειες περί του 0,85% ή 80 σεντς, στα 77,90 δολάρια το βαρέλι, έχοντας διολισθήσει έως τα 77,21 δολάρια ένα χαμηλό από τις 6 Ιανουαρίου. Και οι δύο τιμές απώλεσαν περισσότερο από 5% την περασμένη Παρασκευή.

Ο δείκτης δολαρίου που μετρά το δολάριο έναντι μιας ομάδας βασικών νομισμάτων σκαρφάλωσε εκ νέου σε υψηλό 20 ετών σήμερα.

Όταν το δολάριο δυναμώνεται τείνει να περιορίζει τη ζήτηση για πετρέλαιο τιμολογούμενο σε δολάρια.

Ο αντίκτυπος του ισχυρού δολαρίου στις τιμές του πετρελαίου είναι ο πιο έντονος εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Εν τω μεταξύ, οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε πολλές χώρες για την καταπολέμηση του ιπτάμενου πληθωρισμού έχουν εγείρει φόβους για οικονομική επιβράδυνση και συρρίκνωση της ζήτησης του πετρελαίου.

«Το σκηνικό με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις βασικές κεντρικές τράπεζες για την καταστολή του αυξανόμενου πληθωρισμού και την πορεία του δολαρίου στα υψηλά περισσότερο των δύο δεκαετιών έχει εγείρει ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση και λειτουργεί ως βασικός παράγοντας συγκράτησης για οι τιμές του αργού», δήλωσε η Σουγκάνχα Σάτσεβα της Religare Broking.

Η προσοχή της αγοράς στρέφεται  στη ΟΠΕΚ+ και στην συνεδρίαση η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 5 Οκτωβρίου, έχοντας συμφωνήσει στην προηγούμενη συνάντηση τα κράτη-μέλη να μειώσουν την παραγωγή τους σε μέτρια επίπεδα.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ παράγει πολύ χαμηλότερα από τη στοχευμένη παραγωγή του, κάτι που σημαίνει ότι μια περαιτέρω μείωση ενδέχεται να μην έχει μεγάλο αντίκτυπο στην προσφορά.

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι ο ΟΠΕΚ+ έχασε τον στόχο του κατά 3,58 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο, ένα έλλειμμα μεγαλύτερο σε σχέση με τον Ιούλιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News