Business & Finance Παρασκευή 23/09/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε νέα χαμηλά έτους ο Dow – Έκλεισε κάτω από τις 30.000 μονάδες

Wall Street: Σε νέα χαμηλά έτους ο Dow – Έκλεισε κάτω από τις 30.000 μονάδες

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι μετοχές στη Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώνοντας μία ιδιαίτερα ταραχώδη εβδομάδα για τις αγορές η οποία σηματοδοτήθηκε από επιτοκιακές αυξήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και έντονες ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση. 

O Dow Jones βούλιαξε 486,27 μονάδες ή κατά 1,62% κλείνοντας στις 29.590,41 μονάδες. Άγγιξε νέο χαμηλό έτους και έκλεισε κάτω από το φράγμα των 30.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις 17 Ιουνίου. Προς στιγμή μάλιστα, ο δείκτης έχανε περισσότερο από 800 μονάδες βάσης, φλερτάροντας με bear market καθώς κατέγραφε πτώση 19,9% από το ιστορικό υψηλό του. 

Ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,72% στις 3.693,23 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 1,8% κλείνοντας στις 10.867,93 μονάδες.  

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ολοκλήρωσαν την πέμπτη διαδοχική εβδομάδων απωλειών στη διάρκεια των τελευταίων έξι. Ο Dow υποχώρησε σε εβδομαδιαία βάση 4%, ο S&P 500 4,65% και Nasdaq 5,07%. 

Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική καθοδική συνεδρίαση της Wall Street, με την πτώση να επιταχύνεται μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει την Τετάρτη σε νέα επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης και να σηματοδοτήσει ότι θα ακολουθήσει αντίστοιχη κίνηση και στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. 

«Η αγορά περνά ξεκάθαρα και με γρήγορες κινήσεις από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στον φόβο μία άκρως επιθετικής και περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από την Φέντεραλ Ριζέρβ. Βλέπουμε τις ομολογιακές αποδόσεις να αυξάνονται σε επίπεδα που είχαν να επαναληφθούν για χρόνια, που υποδηλώνει ότι η Fed για να επιτύχει τη σταθερότητα των τιμών θα πρέπει να θυσιάσει κάτι», αναφέρει ο Quincy Krosby της LPL Financial 

Πιέσεις στις μετοχές άσκησαν και τα νέα ύψη των ομολογιακών αποδόσεων, τόσο στη διετία όσο και στη 10ετία, αγγίζοντας υψηλά άνω της δεκαετίας. 

Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον το 91% των μετοχών του S&P 500 έκλεισαν τη συνεδρίαση με απώλειες, καθοδηγούμενες από τον ενεργειακό κλάδο, που σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε απώλειες περίπου 9%.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για επικείμενη ύφεση, γεγονός που άσκησε έντονες πιέσεις στον κλάδο καταναλωτικών αγαθών, ο οποίος σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 7%. Οι λεγόμενες μετοχές ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ονομάτων από την τεχνολογία, όπως Apple, Amazon, Microsoft και Meta Platforms παρέμειναν όλες στο «κόκκινο».

Η Goldman Sachs αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για το δείκτη S&P 500 εξαιτίας των αυξανόμενων επιτοκίων, προβλέπονται περαιτέρω πτώση τουλάχιστον 4% από τα σημερινά επίπεδα. 

«Με βάση τις συζητήσεις των πελατών μας, η πλειονότητα των επενδυτών στην αγορά μετοχών ενστερνίζεται πλέον την άποψη ότι η απότομη προσγείωση είναι αναπόφευκτη και η προσοχή τους εστιάζεται τώρα στον χρόνο που θα συμβεί αυτό, στο μέγεθος και στη διάρκεια μίας πιθανής ύφεσης», αναφέρει ο David Kostin της Goldman Sachs. 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News