Business & Finance Παρασκευή 23/09/2022, 14:12
ΑΓΟΡΕΣ

Σε bear market o Stoxx 600: Απαισιόδοξες BofA και Goldman

Σε bear market o Stoxx 600: Απαισιόδοξες BofA και Goldman

Χαμηλότερα θέτουν τον πήχυ για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα τμήματα ανάλυσης, εγκαταλείποντας τις ελπίδες για ένα ράλι έως τα τέλη του έτους.  

Σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών που πραγματοποίησε το Bloomberg, οι προβλέψεις για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 έχουν υποβαθμιστεί κατά 5% τον τελευταίο μήνα.

Οι αναλυτές πλέον βλέπουν τον δείκτη στις 427 μονάδες στα τέλη του έτους, δηλαδή υπολογίζουν το περιθώριο ανόδου του από τα τρέχοντα επίπεδα σε λιγότερο από 5%.

Εννέα από τους 16 αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Εάν οι νέες προβλέψεις επιβεβαιωθούν, ο Stoxx 600 θα κλείσει τη χρονιά με απώλειες 13%, δηλαδή ανάλογες με εκείνες του 2018, μίας από τις χειρότερες χρηματιστηριακές χρονιές των δύο τελευταίων δεκαετιών.

«Η βιωσιμότητα του όποιου ράλι είναι δύσκολη στο σημερινό περιβάλλον, λόγω του γεγονότος ότι ούτε οι πολιτικές αλλά ούτε και τα θεμελιώδη αναμένεται να βελτιωθούν σύντομα», σημειώνουν οι αναλυτές της Barclays, ρίχνοντας την τιμή-στόχο για τον Stoxx 600 στις 390 μονάδες από τις 465 μονάδες. Πλέον ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις της Bank of America και της Goldman Sachs.

Ο Stoxx 600 χάνει πάνω από 2% σήμερα και πλέον οι απώλειές τους από το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου αγγίζουν το 20%, κάτι που σημαίνει ότι ο δείκτης μπαίνει σε bear market. Ήδη σε bear market είχαν μπει ο γερμανικός DAX αλλά και ο Euro Stoxx 50 τον Μάρτιο, ενώ ακολούθησε ο S&P 500 τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ο Stoxx 600 θα πιάσει «πάτο» όταν το P/E φτάσει στο 9,5, δηλαδή σε επίπεδα 13% χαμηλότερα από τα σημερινά.

Οι αναλυτές της Bank of America λένε: «Περιμένουμε ότι το βαρίδι από την ασθενέστερη ανάπτυξη θα αντισταθμίσει την ώθηση στις αποτιμήσεις των μετοχών από τη μείωση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες στρέφονται από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις ανησυχίες για την ανάπτυξη».

Όμως, η JP Morgan είναι ανάμεσα στους πιο αισιόδοξους οίκους. «Τα εταιρικά κέρδη θα μπορούσαν να είναι καλύτερα από ό,τι συνήθως και η πιθανή ύφεση ίσως να είναι ρηχή», αναφέρει ανάλυσή της.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Goldman Sachs: Έπιασαν πάτο τα χρηματιστήρια;

Θετική η JP Morgan για τις αγορές: Η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγει την ύφεση

Έχουν πιάσει «πάτο» οι αγορές; Τι απάντησαν οι επαγγελματίες στη Deutsche Bank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News