Business & Finance Πέμπτη 22/09/2022, 20:17
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021

Βουτιά 1,8% σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς επιτάθηκαν οι ανησυχίες για ύφεση από τη στιγμή που η Φέντεραλ Ριζέρβ προχώρησε σε νέα επιτοκιακή αύξηση «τζάμπο» και σηματοδότησε ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν επιπλέον κατά 125 μονάδες βάσης έως τα τέλη του έτους στη μάχη κατά του επίμονου πληθωρισμού. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχονται οι μετοχές τεχνολογίας και real estate – από τις πλέον ευαίσθητες στις επιτοκιακές αλλαγές – με απώλειες άνω του 4%, με τις τελευταίες μάλιστα να αγγίζουν χαμηλό άνω των δύο ετών. 

«Η σημερινή πτώση είναι αποτέλεσμα των επιθετικών επιτοκιακών αυξήσεων. Η αγορά προσπαθεί να χωνέψει όλη αυτή τη δράση στη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου. Άλλωστε, οι επενδυτές βλέπουν τις επιτοκιακές αυξήσεις να έρχονται και δεν έχουν διάθεση να επενδύσουν στην αγορά μετοχών», αναφέρει ο Giles Coghlan, αναλυτής της HYCM.

Ο δείκτης STOXX 600 οδεύει προς το δεύτερο διαδοχικό μήνα απωλειών, την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Ενδεικτικά, τα στοιχεία για το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Ευρωζώνης που υποχώρησε περισσότερο από 3,8 μονάδες το Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου. 

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 1,1%, από τη στιγμή που η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης και, όπως ανακοίνωσε, θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται δυναμικά για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, παρά το γεγονός ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση. 

Από τα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε με πτώση 1,85%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έχασε επίσης 1,87% της αξίας του.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχώρησε 1,07%, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία που έχασε 1,24% της αξίας του. 

Οι μετοχές ταξιδίων και ψυχαγωγίας υποχώρησαν 3,2%, με το γαλλικό ξενοδοχειακό όμιλο Accor να σημειώνει βουτιά 6,6% καθώς η JPMorgan υποβάθμισε την επενδυτική του αξιολόγηση σε underweight εν μέσω ανησυχιών για την κερδοφορία του. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News