Business & Finance Τετάρτη 21/09/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Πτώση 500 μονάδων μετά την επιθετική στάση της Fed

Wall Street: Πτώση 500 μονάδων μετά την επιθετική στάση της Fed

Με πτώση έκλεισαν τη συνεδρίαση οι μετοχές στη Wall Street, μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά τρία-τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας, δίδοντας το σήμα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες αυξήσεις στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, κίνηση που αναμενόταν ωστόσο από τους επενδυτές.

Ο S&P 500 υποχωρεί περισσότερο από 10% από τα υψηλά του, ενώ κινείται 21% χαμηλότερα από το υψηλό των τελευταίων 52 εβδομάδων. Ο Dow Jones και ο Nasdaq απέχουν 21% και 30% από τα υψηλά τους αντίστοιχα. Όμως, ακόμη και πριν το κλείσιμο, οι μετοχές έδειχναν ότι είχαν προεξοφλήσει μία πιο επιθετική στάση από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ που θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση με αύξηση της ανεργίας.  

Ο Dow Jones υποχώρησε 522,45 μονάδες ή 1,7% αφού αρχικά ενισχυόταν κατά 314 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,71%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1,79%. 

Οι μετοχές παρουσίασαν αρκετή νευρικότητα και αστάθεια καθώς οι συναλλασσόμενοι προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν την απόφαση για τα επιτόκια και τις δηλώσεις του προέδρου Τζερόμ Πάουελ. 

Η Fed διαμήνυσε ότι αναμένει το βασικό επιτόκιό της να κορυφωθεί στο 4,6% το 2023, παραμένοντας απόλυτα δεσμευμένη να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό, με τον Πάουελ να λέει ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα συνεχιστούν έως ότου η κεντρική τράπεζα ολοκληρώσει το έργο της.  

«Μπορείς μόνο να πιάνεις το τιμόνι και να οδηγείς το πλοίο μέσα στην επερχόμενη καταιγίδα για όλο το διάστημα που θα χρειαστεί, όμως προφανώς θα έρθει κάποια στιγμή που θα πρέπει να λάβεις όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις και τώρα με την τρίτη αύξηση των 75 μονάδων βάσης μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι επενδυτές καταλαβαίνουν ότι πρέπει να αναζητήσουν ένα μέρος να προστατευθούν από την επικείμενη καταιγίδα», αναφέρει ο Τσάρλι Ρίπλεϊ, στρατηγικός αναλυτός της Allianz Investment Management. 

Πιέσεις στις μετοχές άσκησαν και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που εκτινάχθηκαν πάλι στα ύψη: στη διετία το κόστος δανεισμού ξεπέρασε το 4%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2007, ενώ στη 10ετία κινήθηκαν στο 3,6%. 

Όλοι οι κλάδοι του S&P 500 τερμάτισαν τη συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχεται ο κλάδος καταναλωτικών αγαθών, επικοινωνιών, πρώτων υλών. Τις απώλειες ωστόσο καθοδήγησε ο κλάδος ταξιδίων και ψυχαγωγίας που παρέσυρε μαζί του και τις μεγάλες τεχνολογικές, όπως Apple, Amazon και Meta Platforms. 

Ωστόσο, από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε αυτή της General Mills, η οποία εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό μετά την ανακοίνωση των κερδών της. Σε άνοδο και κάποιες αμυντικές μετοχές μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα κινητοποιήσει περισσότερο στρατό στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News