Business & Finance Τετάρτη 21/09/2022, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε αντίθετες κατευθύνσεις οι αποδόσεις κοντινών και μακρινών τίτλων

Ομόλογα: Σε αντίθετες κατευθύνσεις οι αποδόσεις κοντινών και μακρινών τίτλων

Με το βλέμμα στραμμένο στη Fed και στην ομιλία του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ, για τη γραμμή που θα προσδώσει στη νομισματική πολιτική, κινήθηκαν σήμερα οι αγορές κρατικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. 

Αυτοί που επλήγησαν στη σημερινή συνεδρίαση ήταν οι τίτλοι βραχυπρόθεσμου ορίζοντα καθώς είναι πιο επιρρεπείς στις επιτοκιακές αυξήσεις, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να εκτοξευθούν ξανά στα ύψη.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμεων ομολόγων του ευρώ, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στο ασφαλές ενεργητικό εν μέσω των απειλών του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα κινητοποιήσει περισσότερο στρατό στη μάχη κατά της Ουκρανίας και θα κάνει χρήση πυρηνικών όπλων, δηλώσεις τις οποίες το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε ως μία «παράτολμη» πράξη απόγνωσης εν όψει μίας επικείμενης ρωσικής ήττας. 

Ωστόσο, ο πληθωρισμός και η νομισματική πολιτική παραμένουν η βασική ανησυχία για τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων. Εν αναμονή της απόφασης της Fed, η απόδοση του αμερικανικού διετούς ξεπέρασε το ορόσημο του 4%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2007. 

Στη Βρετανία, η απόδοση του διετούς ενισχύθηκε 11 μονάδες βάσης, στο 3,4%, ενώ του αντίστοιχου γερμανικού εκτοξεύθηκε προς στιγμή στο 1,77%, σε νέο υψηλό 11 ετών. «Θα πρέπει να συνηθίσουμε στα υψηλότερα επιτόκια και η αγορά έχει ήδη προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα», αναφέρει ο αναλυτής της Saxo Bank, Κρίστοφερ Ντέμπικ. 

Αντίθετα, στη γερμανική 10ετία, η απόδοση υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης, στο 1,88%, με τον αναλυτή της ING, Αντουάν Μπουβέ, να υπογραμμίζει την ανησυχία της αγοράς απέναντι στην κλιμακούμενη ένταση Ρωσίας – Ουκρανίας. Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά ότι η αναζήτηση της ασφάλειας δεν θα κρατήσει πολύ, καθώς θα επανέλθουν οι ανησυχίες από τον αναμενόμενο επιθετικό τόνο της Fed. 

Σε αντίστοιχη πτώση πέντε μονάδων βάσης και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς στην ευρωπεριφέρεια, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το 4%, στο 4,14%, με το spread σταθερό στις 223 μονάδες βάσης. Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή και οι αποδόσεις των ελληνικών, με την άνοδο να κάνει απλά μία παύση και με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 82 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,45% με το spread στις 261 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 3,69%. 

Από πλευράς προσφοράς, η Αυστρία άντλησε σήμερα 3 δισ.ευρώ από την έκδοση νέου τετραετούς με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 9 δισ.ευρώ. 
  

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News