Business & Finance Τρίτη 20/09/2022, 19:46
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στη «δίνη» της επιθετικής νομισματικής πολιτικής οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Στη «δίνη» της επιθετικής νομισματικής πολιτικής οι αποδόσεις του ευρώ

Σε νέα ύψη βρέθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, από τη στιγμή που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν πυροδοτήσει μία άκρως επιθετική νομισματική πολιτική από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, με τη Σουηδία να ξαφνιάζει με μία αύξηση της μίας ποσοστιαίας μονάδας. 

Τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία παρουσίασαν αύξηση ρεκόρ τον Αύγουστο τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση. Εξαιρουμένης της ενέργειας, η αύξηση σε ετήσια βάση των τιμών παραγωγού έκανε άλμα στο 14% τον Αύγουστο. 

Την ίδια στιγμή, η σουηδική Riksbank αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 100 μονάδες βάσης, στο 1,75%, στη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 30 χρόνια, προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις, καθώς θέλει να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετους ξέφυγε προς στιγμή στο 4,54% και του πενταετούς στο 3,80%, ενώ στη γειτονική Ιταλία, το κόστος δανεισμού στη 10ετία έκανε άλμα στο 4,23% με το spread ωστόσο σταθερό στις 225 μονάδες βάσης, αφού παρασύρθηκε στη δίνη της ανόδου και η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου. Στην ιταλική διετία, η απόδοση ενισχύθηκε 11 μονάδες βάσης, στο 2,75%. 

Αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι το ιταλικό spread θα «σπάσει» το φράγμα των 240 μονάδων βάσης τις επόμενες εβδομάδες καθώς οι δημοσκοπήσεις θέλουν την ακροδεξιά να κερδίζει την πλειοψηφία κατά δύο-τρίτα. 

Σε ρυθμούς ξέφρενης ανόδου και οι αποδόσεις του «πυρήνα», με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να ενισχύεται 16 μονάδες βάσης στο 1,954%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2014. Στη διετία, η απόδοση ξέφυγε στο 1,74%, με άνοδο 14 μονάδων βάσης, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2011, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 1,86%, επίπεδο που έχει να επαναληφθεί από τον Ιούλιο του 2011. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αποδόσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την αμερικανική 10ετία να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τη συνεδρίαση της Fed που ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη. 

 

moneyreview.gr
 
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News