Business & Finance Δευτέρα 19/09/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νευρική άνοδος με το βλέμμα στραμμένο στη Fed

Wall Street: Νευρική άνοδος με το βλέμμα στραμμένο στη Fed

Με άνοδο έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street εν αναμονή της διήμερης συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ που ολοκληρώνεται την Τετάρτη. 

O Dow Jones ενισχύθηκε 197,26 μονάδες ή 0,64%, αφού όμως αρχικά κατέγραφε απώλειες της τάξης των 263 μονάδων. Ο S&P 500 και ο Nasdaq ενισχύθηκαν 0,69% και 0,76% αντίστοιχα. Στα χαμηλά της συνεδρίασης, οι δύο τελευταίοι δείκτες κατέγραφαν απώλειες της τάξης του 0,9% έκαστος. 

Η άνοδος σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη, εν μέσω ανησυχιών για νέα επιτοκιακή αύξηση “τζάμπο” των 75 μονάδων βάσης. Το κόστος δανεισμού στη 10ετία εκτινάχθηκε στο 3,51%, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 11 ετών. 

Αυτό που περιμένουν να διαπιστώσουν οι επενδυτές στη συνεδρίαση της Fed είναι η κατευθυντήρια γραμμή που θα δώσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ για την εταιρική κερδοφορία προτού αρχίσει η περίοδος ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων τον Οκτώβριο. 

«Οι επενδυτές βρίσκονται σε στάση αναμονής περιμένοντας κάποιο καταλύτη που να δείξει πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η αγορά. Αυτή τη στιγμή, η Wall Street στερείται κατεύθυνσης», αναφέρει ο Άνταμ Σάρχαν, διευθύνων σύμβουλος της 50 Park Investments. 

Oι περισσότεροι από τους κλάδους του δείκτη S&P 500 σημείωσαν άνοδο ή παρέμειναν στάσιμοι, καθοδηγούμενοι από τη δυναμική του κλάδου καταναλωτικών αγαθών, βαριάς βιομηχανίας και πρώτων υλών. Ο τομέας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κινήθηκε ανοδικά, με ορισμένους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Στον αντίποδα, ο κλάδος υγείας, ο οποίος κατέγραψε απώλειες, μετά τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι η πανδημία έφθασε στο τέλος της. Οι μετοχές των Moderna και Novavax βούλιαξαν περισσότερο από 7% εκάστη, της Pfizer 1,3% και της BioNTech 8,4%. 

Πέρα από τη συνεδρίαση της Fed, εντός της εβδομάδας ανακοινώνονται ελάχιστα μακροοικονομικά, μεταξύ των οποίων τα στοιχεία για τις κατασκευές κατοικιών και για τις αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας. 

Κάποιες μετοχές άγγιξαν χαμηλά 52 εβδομάδων, μεταξύ των οποίων η Microsoft, η οποία διαπραγματεύεται σε επίπεδα που έχουν να επαναληφθούν από το Μάιο του 2021.

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News