Business & Finance Παρασκευή 16/09/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: H χειρότερη εβδομάδα για S&P 500 και Nasdaq από τον Ιούνιο

Wall Street: H χειρότερη εβδομάδα για S&P 500 και Nasdaq από τον Ιούνιο

Με πτώση έκλεισε η Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, με αρνητικό πρόσημο και στην εβδομάδα, με τους συναλλασσομένους να προσπαθούν να «χωνέψουν» την προειδοποίηση της FedEx για την κερδοφορία, τη ζήτηση και την παγκόσμια οικονομία. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 139,40 μονάδες ή 0,45%, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq κατέγραψαν απώλειες 0,72% και 0,90% αντίστοιχα. 

Η μετοχή της FedEx βούλιαξε 21,4% – στην χειρότερη ημερήσια πτώση έως σήμερα – από τη στιγμή που η εταιρεία απέσυρε τις προβλέψεις της για ολόκληρη την οικονομική χρήση της και προειδοποίησε ότι θα εφαρμόσει μέτρα μείωσης του κόστους προκειμένου να ανταποκριθεί στο μειωμένο όγκο μεταφορών την ώρα που η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας έχει επιδεινωθεί σημαντικά. 

Οι μετοχές του κλάδου μεταφορών θεωρούνται κορυφαίος παράγοντας για την πορεία της αγοράς μετοχών καθώς και της οικονομίας, με την FedEx να επικαλείται την επιβράδυνση στην Ασία ως έναν από τους βασικούς λόγους για τις αρνητικές προοπτικές της. Απώλειες 4% και 7% κατέγραψαν και οι μετοχές των ανταγωνιστικών UPS και XPO Logistics, ενώ η μετοχή της Amazon υποχώρησε 3%. 

Η ανακοίνωση της FedEx λαμβάνει χώρα λίγο μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Τρίτη και ξάφνιασαν αρνητικά και τα οποία έχουν αυξήσει τις ανησυχίες ότι η Fed θα αναγκαστεί να προκαλέσει ύφεση για να αποθερμάνει τις τιμές. Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν το Dow σε απώλειες 1.200 μονάδων στη συνεδρίαση εκείνης της ημέρας.  

«Υπάρχει μεγάλη νευρικότητα για το πως η παγκόσμια οικονομία μπορεί να επηρεάσει την αμερικανική οικονομία, την ώρα που η τελευταία προσπαθεί να αντιμετωπίσει μία σειρά από σοβαρά ζητήματα», αναφέρει η Callie Cox, αναλύτρια της eToro. 

Oι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street κατέγραψαν το πενθήμερο αυτό απώλειες για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα στις τελευταίες πέντε, καθώς το τελευταίο ράλι έμοιαζε με μία μικρή ανοδική ανάπαυλα σε bear market. 

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones υποχώρησε 4,1%, ο S&P 500 4,8%, ενώ ο Nasdaq 5,5%. Πρόκειται για την χειρότερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούνιο για τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News