Business & Finance Παρασκευή 16/09/2022, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η αύξηση των επιτοκίων δεν έχει περάσει στην αγορά ρέπο – Αύξηση αποδόσεων

Ομόλογα: Η αύξηση των επιτοκίων δεν έχει περάσει στην αγορά ρέπο – Αύξηση αποδόσεων

Σε υψηλό 11 ετών εκτινάχθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις των διετών γερμανικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ υπογράμμισαν εμφατικά ότι προτεραιότητα είναι η σταθερότητα των τιμών και όχι η ανάπτυξη, την ώρα που τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 9,1% τον Αύγουστο. 

Αυτό ωστόσο που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι η άνευ προηγουμένου επιτοκιακή αύξηση της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα δεν έχει περάσει ακόμη στην αγορά ρέπο. 

Παρά το γεγονός ότι το βασικό επιτόκιο πράξεων μακράς χρηματοδότησης της ΕΚΤ αυξήθηκε 75 μονάδες βάσης, τα επιτόκια στις γερμανικές συμφωνίες αναχρηματοδότησης, στο πλαίσιο των οποίων οι επενδυτές δανείζονται ομόλογα με αντάλλαγμα ρευστότητα, έχουν αυξηθεί μόνο 55 μονάδες βάσης, σύμφωνα με στοιχεία της Commerzbank. 

Αυτό σημαίνει ότι η επιτοκιακή αύξηση της ΕΚΤ δεν έχει μεταδοθεί πλήρως στην αγορά ρέπο, με αποτέλεσμα να αναιρείται ένα μέρος της προσπάθειας για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, εκτιμούν αναλυτές. 

Πάντως οι traders συνεχίζουν να ποντάρουν σε νέες μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, βλέποντας τα επιτόκια να φθάνουν στο 2,6% στα μέσα του 2023. Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι αυξήθηκε 0,6% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο συγκριτικά με την αρχική εκτίμηση για 0,5%, γεγονός που ενέτεινε τις ανοδικές πιέσεις στις ομολογιακές αποδόσεις. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς εκτινάχθηκε στο 1,62% με περαιτέρω άνοδο εννέα μονάδων βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Στη 10ετία, το κόστος δανεισμού έφθασε στο 1,81%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμεινε στην περιοχή του 4%, ενώ στην Ελλάδα το κόστος δανεισμού στη 10ετία κινήθηκε στο 4,29%, με το spread στις 255 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία ενισχύθηκε ελαφρώς στο 3,41%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε μόλις στα 34 εκατ.ευρώ. 

 

 

moneyreview.gr 

    
 
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News