Business & Finance Πέμπτη 15/09/2022, 19:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε αντιστροφή η καμπύλη των γερμανικών – Συνεχίζεται η άνοδος των αποδόσεων

Ομόλογα: Σε αντιστροφή η καμπύλη των γερμανικών – Συνεχίζεται η άνοδος των αποδόσεων

Αντιστροφή παρουσίασε προς στιγμή η καμπύλη των αποδόσεων σε ορισμένους γερμανικούς τίτλους, σε μία ένδειξη ότι αυξάνονται οι ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών ότι οι πιο επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ θα προκαλέσουν απότομη επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη. 

H αντιστροφή της καμπύλης συμβαίνει όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ξεπερνούν τις αντίστοιχες των μακροπρόθεσμων ομολόγων. Σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν γίνει πολύ ανήσυχοι για τις προοπτικές της οικονομίας, ενώ παράλληλα υποδηλώνει ότι η αντίδραση μίας κεντρικής τράπεζας στο θέμα της αντιμετώπισης του πληθωρισμού μπορεί να θεωρηθεί ως λάθος επιθετικής πολιτικής με επιπτώσεις στην ανάπτυξη. 

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ γερμανικών 10ετών και 30ετών υποχώρησε προς στιγμή στις -1,60 μονάδες βάσης για να επιστρέψει προς στο τέλος της συνεδρίασης στις 0,6 μονάδες βάσης, ενώ το spread μεταξύ διετών και 10ετών περιορίστηκε στις 20 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021. Την ίδια στιγμή, η απόδοση του γερμανικού διετούς εκτινάχθηκε σε νέο υψηλό 11 ετών, στο 1,53%. 

Στη 10ετία, το κόστος δανεισμού της Γερμανίας ενισχύθηκε περαιτέρω στο 1,72%, ενώ στην Ιταλία παραμένει σταθερά στην περιοχή του 4%.

Οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται ουδέτεροι απέναντι στα ιταλικά κρατικά ομόλογα εν όψει των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου και των θετικών σχολίων που γίνονται από τα πολιτικά κόμματα ότι θα σεβαστούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., καθησυχάζοντας την αγορά. 

Στην ελληνική αγορά, οι μεταβολές ήταν και πάλι πολύ μικρές, με την απόδοση του 10ετούς στο 4,20% με το spread στις 255 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,37% με πολύ μικρό όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, μόλις στα 26 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΕ αντλεί άλλα 12 δισ. ευρώ μέσω του NextGenerationEU

    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News