Business & Finance Τετάρτη 14/09/2022, 20:39
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των κοντινών – Στη «σκιά» του πληθωρισμού

Ομόλογα: Ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των κοντινών – Στη «σκιά» του πληθωρισμού

Σε υψηλά πολλών ετών εκτινάχθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων του ευρώ, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική μετά τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς, που είναι περισσότερο ευαίσθητο στις επιτοκιακές αλλαγές, ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης, αγγίζοντας προς στιγμή νέο υψηλό 11 ετών, στο 1,48%. Αντίστοιχα, η απόδοση του ιταλικού διετους εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2018 στο 2,54%.
  
«Ο πληθωρισμός γίνεται βασανιστικό πρόβλημα και οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν επιθετικά, καθιστώντας πλέον πολύ πιο αυστηρές τις χρηματοοικονομικές συνθήκες. Το ενεργειακό σχέδιο της Ε.Ε. μπορεί να βοηθήσει, όχι όμως αρκετά καθώς ο δομικός πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται ανοδικά», αναφέρει ο Eoin Walsh, εταίρος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου της TwentyFour Asset Management. 

Στη γερμανική 10ετία, το κόστος δανεισμού ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, στο 1,74%, ενώ στην ιταλική 10ετία κινήθηκε και πάλι στο 4% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 228 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, οι μεταβολές ήταν πολύ περιορισμένες, αν και ανοδικές. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,26% με το spread στις 257 μονάδες βάσης και στην πενταετία στο 3,39%. Οόγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 93 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr 

    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News