Business & Finance Τρίτη 13/09/2022, 09:43
ΑΓΟΡΕΣ

Game changer για τις αγορές η αντεπίθεση της Ουκρανίας;

Game changer για τις αγορές η αντεπίθεση της Ουκρανίας;

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας αλλάζει το σκηνικό στις αγορές, καθώς γεννά αισιοδοξία ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει νωρίτερα από ό,τι όλοι πίστευαν έως τώρα, σύμφωνα με αναλυτές.

Νωρίτερα μέσα στον Σεπτέμβριο, η Ουκρανία εξαπέλυσε επιθέσεις στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, με κάποιους στη Wall Street να επισημαίνουν ότι οι επιτυχίες του Κιέβου συνέπεσαν με ένα ράλι στο χρηματιστήριο.

Και το Σαββατοκύριακο, οι αμυντικές γραμμές της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία κατέρρευσαν καθώς τα στρατεύματα τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας πίσω τους όπλα, πυρομαχικά και ακόμη και τους συντρόφους τους. Σύμφωνα με το Κίεβο, οι Ουκρανοί έχουν ανακαταλάβει περίπου 9.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους από τη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε την επίθεσή της, όπως σημειώνει το Business Insider. «Από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι στρατιώτες μας έχουν ήδη απελευθερώσει 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους στα ανατολικά και τα νότια και εξακολουθούμε να προελαύνουμε», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες. 

Οι αμερικανικές μετοχές συνέχισαν να ανεβαίνουν τη Δευτέρα, αφότου πέτυχαν την πρώτη θετική εβδομάδα τους, έπειτα από ένα σερί τριών εβδομάδων στο κόκκινο.

«Στο αισιόδοξο κλίμα συμβάλλει και η πρόοδος της Ουκρανίας στον πόλεμο. Ξαφνικά οι επενδυτές βλέπουν μπροστά τους την πιθανότητα ο πόλεμος να τελειώσει συντομότερα», έγραψε η αναλύτρια του City Index Fionna Cincotta.

Ο Jeremy Siegel του Wharton Business School συμφωνεί ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία «μπορεί να σημαίνουν κάποιου είδους διευθέτηση στο μέλλον», όπως είπε στο CNBC.

Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της PineBridge Investments, Hani Redha, δήλωσε ότι τα τελευταία νέα από την Ουκρανία «δημιουργούν κάποιες χαραμάδες ελπίδας στην αγορά ότι μπορεί να υπάρξει λύση που θα προσφέρει κάποια ανακούφιση από την ένταση του ενεργειακού σοκ».

Ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να προσφέρει κάποια σταθερότητα στην πολύ ευμετάβλητη ενεργειακή αγορά, όπου ήρθαν τα πάνω-κάτω από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο, σημειώνει το Business Insider.

Η κρατική Gazprom έχει διακόψει επ’ αόριστον τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις και την Κομισιόν να κάνουν παρεμβάσεις στην αγορά και φέρνοντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής δελτίου.

Πάντως, και στο παρελθόν, η Ρωσία δυσκολεύτηκε τους πρώτους μήνες του πολέμου να διατηρήσει τα εδάφη που κατέλαβε στην Ουκρανία, όμως στην πορεία ενίσχυσε τις προσπάθειές της, προελαύνοντας βαθύτερα μέσα στη χώρα.

Αλλά και στα τέλη Μαρτίου, τα χρηματιστήρια είχαν σημειώσει άνοδο λόγω της προοπτικής συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Τουρκία, όμως οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν κατέληξαν σε συμφωνία για ειρήνευση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Zελένσκι: Οι Ουκρανοί έχουν ανακαταλάβει 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Ουκρανία: Τα ρωσικά στρατεύματα υποχωρούν – Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση

Ουκρανία: Ο στρατός ανακοίνωσε την ανακατάληψη του Κουπιάνσκ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News