Business & Finance Παρασκευή 9/09/2022, 19:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με άνοδο στη συνεδρίαση και στην εβδομάδα – Στήριγμα από τράπεζες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με άνοδο στη συνεδρίαση και στην εβδομάδα – Στήριγμα από τράπεζες

Την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων παρουσίασαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, χάρη στα κέρδη των τραπεζικών μετοχών εν μέσω προσδοκιών ότι θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ. Την ίδια στιγμή, η ανάκαμψη των τιμών μετάλλων στήριξη τον κλάδο εξόρυξης. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,5%, κλείνοντας σε υψηλό εβδομάδας. Προς στιγμή μόνο οι ευρωπαϊκές μετοχές έχασαν τα κέρδη τους, κατά τις απογευματινές ώρες, μετά την είδηση ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσουν από τον επόμενο μήνα συζητήσεις για τη μείωση των κρατικών ομολόγων, ύψους 4 τρισ.δολαρίων, που διακρατεί η κεντρική τράπεζα. 

Σταθερά στο «πράσινο» οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είχαν πληγεί τα τελευταία χρόνια από τις ανησυχίες ως προς την κερδοφορία τους σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Σημείωσαν κέρδη 3,2% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σε διάρκεια δύο μηνών. Παρ΄όλα αυτά, ο δείκτης υποχωρεί 16,3% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. 
 
«Οι συναλλασσόμενοι βρέθηκαν σήμερα σε μία διάθεση ανάληψης ρίσκου, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ προχώρησε χθες σε μία ιστορικά υψηλή επιτοκιακή αύξηση και ακούστηκαν επιθετικές δηλώσεις στην αγορά. Φαίνεται ότι οι traders έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με την ιδέα των υψηλότερων επιτοκίων και των ομολογιακών αποδόσεων», αναφέρει ο Ντέιβιντ Μέιντεν, αναλυτής της Equiti Capital. 

Oι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών ενισχύθηκαν 3%, καθώς η διόρθωση του δολαρίου και τα νέα μέτρα στήριξης στην Κίνα ενίσχυσαν τις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων και του σιδηρομεταλλεύματος. 

Ωστόσο, παρότι ο STOXX 600 κατάφερε να κλείσει την εβδομάδα με άνοδο 1,1%, οι επενδυτές αμφιβάλουν για το εάν το ράλι μπορεί να επιβιώσει, καθώς η Ρωσία περιορίζει συνεχώς τις ροές φυσικού αερίου της προς την Ευρώπη, εν μέσω της κρίσης του κόστους διαβίωσης στην περιοχή.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 1,43%, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1,23% και ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε με κέρδη 1,41%.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στην περιφέρεια, καθώς ο ισπανικός IBEX-35 έκλεισε με άνοδο 1,47% και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,92%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News