Business & Finance Παρασκευή 9/09/2022, 17:59
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ισχυρά κέρδη 1,93% στην καλύτερη ημέρα από τα μέσα Ιουνίου 

Χρηματιστήριο: Ισχυρά κέρδη 1,93% στην καλύτερη ημέρα από τα μέσα Ιουνίου 

Ανέβασε ταχύτητα το Χρηματιστήριο Αθηνών στο κλείσιμο της τρέχουσας εβδομάδας, στην καλύτερη ημέρα στο διάστημα των τελευταίων τριών μηνών. Βρίσκοντας στήριξη σε όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης από τις τραπεζικές μετοχές στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης και από αυτή του ΟΤΕ, το ελληνικό χρηματιστήριο είχε την πιο αποδοτική συνεδρίαση από τις 15 του περασμένου Ιουνίου. 

Η σημερινή εικόνα 

Με τους επενδυτές να έχουν στραφεί στις μετοχές των τραπεζών από τη στιγμή που η αύξηση των επιτοκίων βοηθάει στη βελτίωση της εικόνας των ισολογισμών τους, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 1,93%, ξεπερνώντας έτσι και τις 840 μονάδες (841,91 μονάδες). Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε σχετικά πλησίον των 850 μονάδων (846,04 μονάδες) και το χαμηλό στις 832,07 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στα 31,2 εκατ. τεμάχια. 

Με ορισμένες εκ των δεικτοβαρών μετοχών σε ράλι, ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +2,09%, ενώ ο Mid Cap προσέθεσε 1,21%. 

Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να κερδίσει 3,54% (Εθνική +6,37%, Πειραιώς +4,46%, Eurobank +2,62%, Alpha Bank +1,83%), ωστόσο δεν ήταν ο κλαδικός δείκτης που ξεχώρισε, καθώς αυτός των τηλεπικοινωνιών πραγματοποίησε άλμα της τάξεως του 4,46% (από τη στιγμή που η μετοχή έκανε ράλι στο +4,48%), ενώ του πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύθηκε κατά 3,75% (Motor Oil +4,42%).

Παραφωνία από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, οι μετοχές των Σαράντης, Τιτάν και ΕΥΔΑΠ οι οποίες υποχώρησαν κατά 1,54%, 0,36%, 0,27% αντίστοιχα. 

Με τα σημερινά κέρδη, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε κέρδη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, κάτι που είχε να συμβεί από τις 25 Αυγούστου. 

Ο πληθωρισμός 

Στη Λεωφόρο Αθηνών επικράτησε ένα κύμα ευφορίας για το οποίο πέραν της αποφασιστικότητας της ΕΚΤ να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, συνέβαλε και η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο. Στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή οριακά μεν, υποχώρησαν δε τον προηγούμενο μήνα (11,4% από 11,6% τον Ιούλιο). 

Οι όποιες εκτιμήσεις για κορύφωση του πληθωρισμού και πέρασμα πλέον στον κύκλο της αποκλιμάκωσης είναι παρακινδυνευμένο να γίνουν επί του παρόντος. Όμως πλέον ένα γεγονός είναι σίγουρο και δεδομένο: ότι οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί σε έναν και μοναδικό στόχο και δεν είναι άλλος από την καταπολέμηση του πληθωρισμού όπως τόνισαν χθες η ΕΚΤ με την ανακοίνωσή της μετά το πέρας της συνεδρίασής της και η Fed διά στόματος του επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στο 11,4% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο – Αύξηση 261% στο φυσικό αέριο

Ευρώπη: Επεκτείνουν τα κέρδη τα χρηματιστήρια με στήριξη από τις τράπεζες

ΔΕΗ: Τέσσερις νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί συνολικής ισχύος 251 MW

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News