Business & Finance Παρασκευή 9/09/2022, 14:54
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Υψηλές πτήσεις εν μέσω επενδυτικής ευφορίας

Χρηματιστήριο: Υψηλές πτήσεις εν μέσω επενδυτικής ευφορίας

Σε υψηλής πτήσεις επιδίδεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς επικρατεί ένα κλίμα ευφορίας μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, με τις μετοχές των τραπεζών να έχουν αναλάβει τον ρόλο του οδηγού. 

Ωστόσο το κλίμα αυτό ενισχύθηκε μετά το μεσημέρι, όταν και είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με τον πληθωρισμό του Αυγούστου. Στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή οριακά μεν, υποχώρησαν δε τον προηγούμενο μήνα. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Περί τις 14:45 ο Γενικός Δείκτης πραγματοποιεί άλμα της τάξεως του 2,10% και έχει πλέον «χτίσει» απόσταση από τις 840 μονάδες, ευρισκόμενος στις 843,32 μονάδες. 

Ο τζίρος προσεγγίζει τα 45 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε τροχιά να κλείσει τη συνεδρίαση σε υψηλά επίπεδα. 

Σε υψηλές πτήσεις και ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης καθώς ενισχύεται κατά 2,36%, σε αντίθεση με τον Mid Cap ο οποίος κινείται πιο μετριοπαθώς ευρισκόμενος στο +1,06%. 

Σε ράλι ο τραπεζικός δείκτης αγγίζοντας το +3,90%, ωστόσο με τη μετοχή του ΟΤΕ επίσης σε ράλι ο κλαδικός δείκτης των τηλεπικοινωνιών έχει το προβάδισμα με κέρδη της τάξεως του 4,13%.  

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζουν οι μετοχές των Εθνική (+5,31%), Πειραιώς (+4,63%) και ΟΤΕ (+4,15%). Πλησίον του +3% η μετοχή της Eurobank. Βιοχάλκο, Aegean, Coca Cola, ΔΕΗ, Ελβαλαχαλκόρ, Mytilineos με κέρδη μεταξύ 2,80% και 2%. 

Ο πληθωρισμός

Οι όποιες εκτιμήσεις για κορύφωση του πληθωρισμού και πέρασμα πλέον στον κύκλο της αποκλιμάκωσης είναι παρακινδυνευμένο να γίνουν επί του παρόντος. 

Όμως πλέον ένα γεγονός είναι σίγουρο και δεδομένο: ότι οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί σε έναν και μοναδικό στόχο και δεν είναι άλλος από την καταπολέμηση του πληθωρισμού όπως τόνισαν χθες η ΕΚΤ με την ανακοίνωσή της μετά το πέρας της συνεδρίασής της και η Fed διά στόματος του επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ.

Υπό το πλαίσιο αυτό, τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη καταγράφουν κέρδη, ωστόσο κανένα εκ των κυριοτέρων δεν σημειώνει τα κέρδη που καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρώπη: Επεκτείνουν τα κέρδη τα χρηματιστήρια με στήριξη από τις τράπεζες

ΔΕΗ: Τέσσερις νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί συνολικής ισχύος 251 MW

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News