Business & Finance Τετάρτη 7/09/2022, 20:33
ΑΓΟΡΕΣ

Στερλίνα: Σε ελεύθερη πτώση μία ημέρα μετά την εκλογή Τρας – Σε χαμηλό 37 ετών

Στερλίνα: Σε ελεύθερη πτώση μία ημέρα μετά την εκλογή Τρας – Σε χαμηλό 37 ετών

«Βουτιά» στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985 υπέστη η στερλίνα έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν μαζικά το βρετανικό ενεργητικό, εν μέσω της επιδείνωσης των προοπτικών για τη βρετανική οικονομία αλλά και της ανατίμησης του δολαρίου. 

Επιπλέον, δίδει και ένα σήμα της έλλειψης εμπιστοσύνης των επενδυτών στο πρόσωπο της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας, Λιζ Τρας, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει μία άνευ προηγουμένου κρίση του κόστους διαβίωσης, αναγγέλοντας αύριο ένα τεράστιο πακέτο μέτρων στήριξης. 

Η στερλίνα έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, την επικείμενη ύφεση και τις ανησυχίες ότι οι φορολογικές μειώσεις σε συνδυασμό με τις αυξημένες δημόσιες δαπάνες θα τροφοδοτήσουν ακόμη περισσότερο τις πιέσεις στις τιμές. 

Η στερλίνα διολίσθησε ενδοσυνεδριακά στο 1,1407, επίπεδο που έχει να επαναληφθεί εδώ και 37 χρόνια, όταν είχε την κυβέρνηση η Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφει απώλειες άνω του 15%. 

Η βρετανική στερλίνα είχε αρχίσει να δέχεται κλυδωνισμούς τους τελευταίους μήνες με βασικό μοχλό πίεσης τον αυξανόμενο πληθωρισμό, αυτή τη στιγμή είναι ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών μελών του G7 – τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 10,1% – και την υποφώσκουσα ύφεση. 

 

«Αυτή τη στιγμή η κεκτημένη ταχύτητα είναι άκρως αρνητική. Το περίμενα ότι οι κινήσεις θα ήταν τόσο βίαιες, όμως αυτό δεν αρέσει καθόλου στην Τράπεζα της Αγγλίας και γι΄αυτό μπορεί να γίνει περισσότερο επιθετική. Θα ανακάμψει το βρετανικό νόμισμα, όμως αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού», ανέφερε ο αναλυτής Jan von Gerich της Nordea. 

Yπενθυμίζεται ότι η στερλίνα είχε αγγίξει ιστορικό χαμηλό, στο 1,0545 το Μάρτιο του 1985, λίγο προτού το G7 αναλάβει δράση για να τιθασσεύει την ασυγκράτητη άνοδο του δολαρίου με τη γνωστή Συμφωνία Πλάζα.

Έναντι του ευρώ, η στερλίνα υποχώρησε σήμερα 0,8% με την ισοτιμία στις 86,67 πένες, αφού όμως νωρίτερα είχε διολισθήσει το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου, στις 86,89 πένες. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, η στερλίνα έχει υποχωρήσει μόνο 3% έναντι του ευρώ. 

Τον Αύγουστο, η στερλίνα γνώρισε την χειρότερη μηνιαία επίδοση έναντι του δολαρίου από το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Αντίστοιχα, τα βρετανικά κρατικά ομόλογα γνώρισαν τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και πολλές δεκαετίες. 

Αναλυτές εκτιμούν τώρα ότι η πορεία της στερλίνας θα εξαρτηθεί από το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Τρας, οι λεπτομέρειες του οποίου αναμένονται αύριο. 

Ο πληθωρισμός στη Βρετανίαθα μπορούσε να αποκλιμακωθεί, εάν η νέα πρωθυπουργός βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, όμως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να βγάλει κάποιος συμπέρασμα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Huw Pill. 
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, CNBC

Διαβάστε επίσης: 

Βρετανία: Η Λιζ Τρας σχεδιάζει πάγωμα των τιμολογίων ενέργειας για τα νοικοκυριά

Βρετανία: Ποιός είναι ο νέος «τσάρος» της οικονομίας – Στενός συνεργάτης της Τρας

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News