Business & Finance Τετάρτη 7/09/2022, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Επιστροφή σε πτώση – Πιέσεις από τα εμπορεύματα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Επιστροφή σε πτώση – Πιέσεις από τα εμπορεύματα

Σε πτώση επέστρεψαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, με βασικό μοχλό πίεσης τα εμπορεύματα, από τη στιγμή που τα «χλιαρά» στοιχεία από την Κίνα ήρθαν να επιτείνουν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Η εξαιρετική επίδοση των μετοχών κοινής ωφελείας στην είδηση πιθανών αλλαγών σε επίπεδο ρυθμιστικού πλαισίου δεν στάθηκε αρκετή για να αντισταθμίσει το γενικότερο αρνητικό κλίμα. 

Ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων κατέγραψε απώλειες 2,3%, ενώ ο επιμέρους δείκτης πετρελαίου και φυσικού αερίου παρουσίασε πτώση άνω του 3%, ακολουθώντας την πτώση των τιμών μετάλλων αργού. Και οι δύο κλάδοι καθοδήγησαν τις απώλειες στο δείκτη STOXX 600, που έκλεισε με πτώση 0,6%, μετά τα μικρά έστω κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης. 

Τα στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας έδειξαν ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν 7,1% τον Αύγουστο από 18% του Ιουλίου, πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις, καταδεικνύοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα κατά του Covid στην Κίνα είχαν επίπτωση στην παραγωγή. «Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών και εισαγωγών καταδεικνύει το ευάλωτο της παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρει ο Danni Hewson, αναλυητής της AJ Bell. 
 
Oι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφελείας σημείωσαν άνοδο με αυτές των EDP, SSE, Engie, RWE και Verbund να ενισχύονται από 3,4% έως 13,3%. 

Στον αντίποδα η μετοχή της Ubisoft, η οποία υποχώρησε 17%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μετοχών του STOXX 600 στον απόηχο της ανακοίνωσης συμφωνίας βάσει της οποίας η κινεζική Tencent Holdings θα αυξήσει το μερίδιό της στην εταιρεία, σε μία κίνηση που θεωρείται σημάδι ότι δεν πρόκειται να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της γαλλικής κατασκευάστριας βιντεοπαιχνιδιών. 
 
Από τα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,33%, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε οριακά κέρδη 0,02%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,84%. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε την ημέρα με οριακά κέρδη 0,07%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,35%.

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News